Građani se ponovo guše u zagađenom vazduhu

Vijesti 07. dec 201719:41 > 19:59
N1

Sarajevsko jutro. Stanovištvo užurbano obavlja svakodnevne obaveze, kako bi što kraće boravili na otvorenom. Današnje vrijednosti zagađujućih materija u zraku iznad dozvoljenih, ali mnogo niže od jučerašnjih, kada je glavni grad BiH bio najzagađeniji u Evropi.

“Mi smo imali 400 i nešto indeks, oko nas su bili daleko manji. Dakle mi imamo problema zbog naših uslova sarajevske kotline, stabilnog vremena…”, kaže Martin Tais, ekspert za zrak.

Indeks kvalitete zraka u 15 sati u brojnim bh. gradovima daleko iznad dozvoljenog. I u Sarajevu u crvenom, 202, za stanovništvo vrlo nezdrav. Tek je početak zime, no građani kažu posljedice se već osjećaju.

Ljekari već bilježe povećan broj pacijenata koji se žale na probleme disajnih puteva, bolove i glavobolje. Najbolja zaštita upravo je prevencija. Pulmolozi savjetuju upotrebu maski, običnih hirurških, ili još bolje tzv. respiratornih maski.

“Svrha ove maske je da možemo da izdišemo, ali da ništa ne udišemo, to je nama važno. Jer aerozagađenje, udisanjem sve te čestice pa i te najmanje idu do donjih disajnih puteva, na taj način imamo aktivaciju hroničnih oboljenja, kao što je hronični bronhitis, hronična opstruktivna plućna bolest i astma bronhijale”, objašnjava dr. Zehra Dizdarević, pulmolog.

Poboljšanje kvalitete zraka očekuje se u narednim danima, no samo kratkoročno.

“Od subote, odnosno od petka, sutra navečer dolazi do pogoršanja vremenskih prilika, odnosno do padavina, što će nama ići u korist što se tiče kvaliteta zraka. u ponedjeljak se očekuje jak, jak vjetar, FHZM je već izdao upozorenje za orkanske udare vjetra, tako da možemo očekivati čist zrak naredne sedmice, e u budućem periodu već ne možemo”, dodaje Enis Krečinić, Federalni hidrometeorološki zavod.

Ne možemo, sve dok vlasti ne ispune obećanja i ne donesu dugoročne strategije, koje se još duže obećavaju. Do tada, i ove zime mogući su prijedlozi i kratkoročna realizacija mjere par-nepar. Građanima tek preporuka – na vrijeme obezbijedite maske.