Mitrović: Listu za predsjednika FBiH šaljemo sutra CIK-u

Vijesti 02. feb 201511:50 > 11:55
N1

Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas će se razmatrati održavanje vanredne sjednice ovog doma, na kojoj bi se trebala potvrditi kandidatska lista za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Lista još nije dostavljena Federalnom parlamentu, jer se čeka da se upotpuni s kandidatom za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. 

Za sada je jedini kandidat iz reda srpskog naroda – kandidat Demokratske fronte Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu. Kako je odlučeno nakon Glavnog odbora SDP-a, Šoja bi trebao dobiti šest potpisa članova SDP-a iz Kluba srpskog naroda, te s još jednim potpisom iz DF-a, na kraju bi imao sedam potpisa, od dovoljnih pet“, rekao je danas potpredsjedavajući Predstavničkog doma Saša Mitrović (DF). 

Tako bi zajednička lista s kandidatima za predsjednika i potpredsjednike Federacije, za koje su predloženi Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, odnosno Melika Mahmutbegović iz SDA i Slobodan Šoja iz Demokratske fronte, već sutra, kako kaže Mitrović, mogla biti dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na ovjeravanje. 

Potpisi za Šoju sutra bi trebali da se obezbijede“, ističe Mitrović. 

Listu za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije trebaju potvrditi oba doma Federalnog parlamenta. 

Zbog toga će se, kako je izjavio Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma, najvjerovatnije u isti dan organizovati sjednice Predstavničkog i Doma naroda. 

Najranije, smatra Mitrović, u četvrtak bi mogle biti zakazane obje sjednice. 

Vanredna sjednica Predstavničkog doma također se organizuje zbog odluka  o privremenom finansiranju vanbudžetskih korisnika i Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije.