"Nezavisne novine": Igor Radojičić ličnost godine u 2017.

Vijesti 11. dec 201720:17 > 20:21
Nezavisne novine

Gadonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglašen je za ličnost godine na tradicionalnoj manifestaciji, koju su 15. put organizirale banjalučke „Nezavisne novine”.

Radojičiću je prestižno priznanje pripalo, jer je, kako je obrazloženo, uspio da pokrene i inicira brojne projekte, vodeći se time da Banja Luka postane prepoznatljiv regionalni centar.

Na večerašnjoj manifestaciji “Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2017” istakao da mu je čast primiti ovu nagradu, te da predstvalja priznanje i za njegov tim, te pohvalu Banjoj Luci za sve što je pokrenuto u ovoj godini, a mnogo toga očekuje i u 2018..

Ovo je, kaže, prvi put da nagradu dobija neko s lokalnog nivoa, a istakao je da vjeruje da nam je interes za živimo u miru.

Titula najboljeg među ministrima u Federaciji BiH pripala je ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koja se nada da će njene kolege političari, kao i svi drugi koji trebaju ili mogu, dati svoj doprinos za jačanje sektora kulture i sporta, što bi se, smatra, odrazilo na dobrobit cijele zajednice.

Za ministra godine u Vladi Republike Srpske, glasovima čitalaca „Nezavisnih novina” izabran je ministar pravde RS Anton Kasipović, koji je rekao da je, i pored dosta kritika, urađeno mnogo toga u RS.

Najbolja ministrica u Vijeću ministara BiH je Semiha Borovac koja vodi u Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Borovac je zahvalila na priznanju koje je rezultat podrške građana i dodala da je ovo nagrada cijelom Vijeću ministara.

“Sigurna sam da u svima koji slijede ideju Željke Kopanje imamo jake partnere za izgradnju svijetlije budućnosti. Treba nam više dijaloga i poštovanja”, naglasila je Borovac, nakon što je na svečanosti u Banjoj Luci primila nagradu.

Uređivački kolegij “Nezavisnih novina”odlučio je da nagradu “Jelena Trikić -Majka Hrabrost” za podvig godine dobije Zoran Mijić Mrmi iz Kozarske Dubice, kojem sedam ljudi duguje život.

Tokom fudbalske karijere na terenu je spasio tri života, a van njega u raznim situacijama još četiri. Mijić je dosad dobio 43 nagrade što iz ministarstava, gradova, klubova dijaspore, a i vjerskih zajednica.

Za privrednika godine izabran je generalni direktor “Elnos grupe” Dušan Torbica. U obrazloženju je navedeno da se radi o kompaniji koja je rame uz rame s vodećim evropskim i multinacionalnim kompanijama i izvodi visokozahtjevne projekte iz oblasti elektroenergetike u regionu i svijetu.

Novinarsku nagradu “Nikola Guzijan” uređivački kolegij “Nezavisnih novina” je dodjelio novinaru Radio-televizije RS Denisu Bojiću, koji je scenarista i režiser dugometražnih filmova “Lica Lafore” i “Djeca”.

Glavna i odgovorna urednica „Nezavisnih godina” Sandra Gojković-Arbutina je naglasila da punih 15 godina pokušavaju da nagrade one koji su svojim trudom učinili velika djela.

Podsjetila je da je od prošle godine promjenjen naziv manifestacije, ali nije ideja za koju se zalagao njen idejni tvorac, preminuli Željko Kopanja.

Naglasila je i da dijalog i ideja pomirenja ostaju njihove vodilje, a nagrade su obaveza laueratima da nastave da rade istim tempom.

Prestižna nagrada “Nezavisnih novina” dosad je dodijeljena brojnim ličnostima iz svih svefa života, a na večerašnjoj svečanosti u Banjoj Luci prisustvali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministri u Vijeću ministara BiH, vladama entiteta, predsjednik RS-a Milorad Dodik i drugi zvaničnici tog bh. entiteta, međunarodni zvaničnici u BiH, vjerski predstavnici i drugi brojni gosti.