Bosić: Wigemark zbog akciza poziva na domaće kolače

Vijesti 13. dec 201717:35 > 18:04
N1

Bh. parlamentarci sutra su ponovno u zastupničkim klupama. Danas je u Sarajevu održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma te sjednica proširenog kolegija uoči sutrašnje sjednice.

Gost emisije Dan uživo bio je zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Mladen Bosić, inače član SDS-a.

Šta nas očekuje sutra?

Ovo je situacija da se pod svaku cijenu, na silu, želi progurati zakon o akcizama. To je zakon koji je već tri-četiri puta pao u parlamentarnoj proceduri jer nisu imali većinu u Zastupničkom domu. Zavrću se ruke, obilaze poslanici, zovu na večere i na kolače od strane Wigemarka i ostalih međunarodnih predstavnika“, rekao je Bosić za N1.

Na pitanje koga Wigemark zove na kolače, Bosić odgovara:

Mene nije zvao na kolače jer zna naš stav. Da li je kolačima nekoga omekšao to ćemo vidjeti sutra ili prekosutra. Sutra je nastavak prekinute sjednice. Onda će krenuti druga sjednica. Sporna je ta čitava procedura. Mi smo u preddemokratskom društvu gdje se ne poštuju procedure i gdje oni koji imaju većinu ruku smatraju da su iznad zakona i poslovnika. To je inače slika našeg političkog mentaliteta. Oni koji imaju vlast misle da mogu sve. Demokratija je poštovanje procedura koji obezbjeđuju i ostalima, i opozciji, da učestvuju u vlasti“, rekao je Bosić.

Mladen Bosić je kazao da je danas bio sa opozicionim poslanicima koji su “pozvani na domaće kolače kod Wigemarka”.

To nije tajna. Wigemark otvoreno na sve načine lobira“, izjavio je Bosić.

Danas je bila burna sjednica Kolegija Zastupničkog doma. Za ovakav prijedlog glasali su članovi iz SDA, HDZ-a, SNSD-a i SBB-a. U SDS-u, DF-u, SDP-u i Nezavisnom bloku smatraju da su ovime prekršeni Poslovnik i Ustav Bosne i Hercegovine.

Bosić je kazao da je Dom naroda i Predstavnički dom dobio prijedlog Zakona o akcizama od Vijeća ministara BiH koji treba da ide po skraćenom postupku.

Procjena je da će im pasti zakon u komisijskoj fazi. Izmislili su način, po prvi put, da prijedlog Savjeta ministara, kada ga izglasaju pretvore u prijedlog Doma naroda i pošalju Predstavničkom domu da ga po hitnoj proceduri usvoji.

EU poručila bh. političarima: Pitanje akciza preraslo je u važan trenutak za BiH

Oni planiraju plasirati višak para preko kredita koje trebaju vraćati građani. Da bi dali kredite moraju biti sigurni da će pare biti vraćene. Zato i ide pritisak, jer je to njihov interes. Kada se krše demokratske procedure, kada je to njihov interes, to nije problem. U Švedskoj ili Velikoj Britaniji nema šanse da se desi nešto ovako odnosno da je moguće u Parlamentu na ovakav način preskakati procedure. Pokušavaju izbaciti komisijsku fazu usvajanja.

Na pitanje da prokomentariše stav Saveza za bolju budućnost BiH, Bosić je odgovorio:

Oko Radončića je interesantno. Pitanje je koje je obećanje ispunio. SBB je dao obećanje građanima da odustaje od akciza i da nema načina da promijeni mišljenje, ali je očito Wigemarku dao drugo obećanje. Očito da je važnije obećanje Wigemarku, a ne građanima BiH“, smatra Bosić.

Uskoro pogledajte kompletno gostovanje Mladena Bosića u emisiji Dan uživo na N1.