Sacirbey za N1 o Dejtonskom sporazumu

Vijesti 14. dec 201717:39 > 17:57
Muhamed Sacirbey/Facebook

Na današnji dan prije 22 godine u Parizu je zvanično potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čime je okončan rat u BiH. Gost Dana uživo bio je Muhamed Sacirbey, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Sacirbey je govorio o potpisivanju Dejtonskog sporazuma, te samim efektima.

Mogu da kažem da je kraj rata bilo nešto veoma pozitivno kada se radi o ljudima koji su patili toliko dugo, zato je to bio prvi prioritet. Očekivali smo da će to biti put za nešto puno stabilnije i da će uz pomoć toga BiH se naći na putu za euroatlantsku familiju“, kazao je Sacirbey.

Ono što smo očekivali za godinu, pet, deset još nismo dostigli ali ne znači da neće doći do toga. Dok ne prođe ova faza prelaznog Dejtonskog sporazuma, tu je predviđeno da će BiH biti više normalna država. Napad na Bosnu je nešto što nećemo lako zaboraviti i pitanje sigurnosti i bezbjednosti i dalje ostaje na stolu“, dodao je.

Sacirbey je kazao da je teško izaći iz Dejtona s obzirom da se radi o međunarodnom ugovoru.

Ja bih uvijek volio da osudim bh. lidere, ali mislim da je to previše. Upali smo previše u tu rupu, jako je teško izaći iz Dejtona bez međunarodne zajednice jer je međunarodni dogovor. To uključuje i susjedne države, od kojih smo očekivali više pomoći da stvari krenu naprijed. To je i dalje podijeljeno ostrvo, ali vidite da jedna strana i dalje pokušava da vuče to ostrvo na jednu stranu“.

Ima li BiH prijatelje?

U ovom trenutku je teško naći prijatelje jer fašizam raste. Vidimo u ovim desničarskim grupama u mnogim zemljama, kao i u Bijeloj kući, sramota me sadašnjeg predsjednika Trumpa. Mi imamo jedan svijet koji nije zdrav za BiH, ali ni za druge dijelove. Po meni, BiH je izgubila momente kad je mogla lakše da priđe EU i NATO-u, ali očekujem da će doći do toga kada dođe vrijeme“, smatra Sacirbey.

Još je kazao da BiH pripada Evropi, te da što se prije prepozna – to bolje.

Mi imamo tu svakakvih vrsta nacionalizama, fundamentalizama. BiH pripada Evropi i što se brže to prepozna, to je bolje. Prije 15 dana sam imao govor Bosancima u Americi, a to je da su oni svi Amerikanci, Kanađani i Njemci i prije dolaska u SAD jer su se borili za sve one vrijednosti koje ove zemlje predstavljaju“.