Potecijalni investitor pitao smije li se šetati bh. ulicama

N1

Iako je u ovoj godini zabilježen rekordan rast stranih investicija BiH zaostaje za regijom. Osnovni razlozi, kažu stručnjaci je komplikovan politički sistem i kontinuirana politička kriza.

U prvih šest mjeseci mjeseci strani investitori su u BiH uložili 386 miliona maraka. To je rast od 66%. No poređenja radi, Hrvatska, koja je zabilježila pad od 22% u prva četiri mjeseca premašila je godišnji plan BiH.

 “Ja sam nedavno imao jako tešku situaciju u Italiji. Svjetska banka nam je organizovala Out reach misiju, pripremila nam potencijalne investitore u poljoprivredu i zatiče me od njih jedno veoma ozbiljno pitanje – smije li se tamo šetati vašim ulicama u BiH”, kazao je Gordan Milinić. 

“Kapital ne ide tamo gdje je politička stabilnost upitna, drugo naša komplikovana procedura dolaska do novih investicija. Radi se o neznanju i politikantstvu”, kazao je Željko Šain.

Iako i druge zemlje regije ne mogu da dostignu željeni evropski standard uspjevaju da privuku mnogo više investicija. Primjer je Srbija koja osim što je privukla veliki broj investicija svrstala se među tri zemlje sa najvećim ulaganjima u BiH.

Procjena je da će direktne strane investicije u Srbiju premašiti dvije milijarde evra. To je pet puta više nego u BiH.

“Meni je jako teško kada mi strani investitor dođe i kaže, vi nemate da mi date nikakve novčane, a u Srbiji mi daju sedam hiljada evra po novootvorenom radnom mjestu”.

No to je samo jedan od razloga zbog kojeg investitori izbjegavaju našu zemlju.

“Dokle god naš državni vrh, njih tri člana Predsjedništva izjavljuju na zvaničnom istupu tri različita mišljenja. Ne postoji konsenzus, to odbija direktne strane investicije u BiH”.

Permanentna politička kriza u BiH. Informacije o terorizmu u zemlji. Priče o referendumima, revizijama presuda, nepostojanje konsenzusa oko mnogih pitanja. Sve to, kažu stručnjaci, utiče na investitore.