Bećirović: SBB, Zelenika i Mehmedović osjetili okus kolača

Vijesti 15. dec 201709:12 > 09:43
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je set zakona o akcizama, a čime će se povećati cijena goriva i bio tečnosti. Za usvajanje seta zakona o akcizama su glasala 22 zastupnika, a njih 20 je glasalo protiv.

Jedan glas u Parlamentu presudio je da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona akcizama u BiH bude usvojen. Kako je ko od zastupnika glasao, pogledajte u priloženoj fotografiji.

Protiv izmjena zakona su bili Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A-SDA, BPS i nezavisni poslanik Đorđo Krčmar. Za izmjene seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD.

Zastupnik Demokratske fronte Damir Bećirović rekao je ‘ne’ na maratonskoj sjednici.

Jedna od tema među poslanicima bili su “Wigemarkovi kolači kao način lobiranje za akcize” o čemu je progovorio Mladen Bosić gostujući na N1 televiziji

Na pitanje da li je Damir Bećirović išao kod šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka na kolače, on je odgovorio:

Naš stav se znao od početka, pa nije bilo potrebe. Bilo je pokušaja iz domaćeg privrednog života za lobiranja za usvajanje akciza, ali naš stav je nepromijenjen. SBB, Dijana Zelenika i Šemsudin Mehmedović su očito osjetili okus tih kolača. Da li su kolači ili novac, vidjet ćemo. Parlamentarna skupština BiH je dobila svoje papke“, rekao je Bećirović za N1.

On je istakao da će doći do lančanog poskupljenja životnih namirnica u BiH, a da su jučer ‘silovane procedure’.

Do jutros ne znamo ko je predlagač seta zakona, Dom naroda ili Vijeće ministara BiH. Borjana Krišto i Šefik Džaferović nam nisu dali odgovor čitav dan i čitavu noć. Ove isforsirane odluke će imati posljedice, a prva bi se mogla osjetiti danas. Sinoć smo pokrenuli inicijativu za skupljanje potpisa za smjenu Borjane Krišto i Šefika Džaferovića.

Gost N1 televizije je kazao da ‘državni parlament vrvi od beskičmenjaka, od ljudi koje je lako ucjeniti, koji imaju aferima iza sebe i s njima je lako trgovati.’

22 osobe su spremne dići ruku za pljačku građana BiH na nagovor Wigemarka. Akcize nisu bile uslov Svjetske banke i MMF-a, već EBRD-. Wigemark je trgovački putnik finansijskih institucija. On ruši kredibilitet Međunarodne zajednice. Ovdje treba partnerski odnos s Međunarodnom zajednicom, poput onog sa predstavnicima SAD-a koji pokušavau pomoći kroz razne programe i obuke“, smatra Bećirović.

Savez za bolju budućnost BiH je promijenio mišljenje i poslanici iz te stranke su glasali za akcize. Na konstataciju da se američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack sastala sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem iako je on kazao da nije bilo nikakvih pritisaka u vezi akciza, Bećirović je rekao:

Radončić očito ima drugih problema s njima. Njegovi poslanici ne smiju doći bez njegovog miga. Kakve on probleme ima sa SAD i drugim zemljama će se pretpostavljam pokazati u budućnosti

Član DF-a je kazao da ne postoji međunarodni predstavnik koji će promijeniti mišljenje članova Demokratske fronte.

Na pitanje zašto je sjednica trajala toliko dugo, Bećirović je podsjetio da je bilo 10 pauza.

Pokušali smo Kolegiju objasniti na svaki način da krše sve moguće poslovnike Vijeća ministara, Doma Naroda, Predstavničkog doma, zakone i Ustav BiH. Pokušali smo kroz rasprave, replike i ostale mogućnosti da ukažemo na gruba kršenja. Sada postoji način da zaobiđete neke Komisije. Softić je rekao da je cilj da se zaobiše Komisija za finansije i budžet.”

Bećirović je kazao da postoje poslanici kojima je naređeno da dignu ruku za akcize.

Ima poslanika kojima je naređeno da tako glasaju iako nisu htjeli dići ruku. Oni postaju nervozni, gube krediblitet pred građanima. Kako ćete objasniti da ste podržali zakone da ćete osiromašiti ljude koji su glasali za vas. Meni je žao što je došlo do toga.

Gost Novog dana je prokomentarisao i konsultacije Šefika Džaferovića (SDA), Staše Košarca (SNSD) i Dušanke Majkić (SNSD). Poznato je da su poslanici SNSD-a ranije tražili smjenu Šefika Džaferovića.

Sada će imat priliku za njegovu smjenu. Nije ovo prvi put da Bakir Izetbegović spašava Milorada Dodika. Mene ne čudi kada to rade Čović i Radončić, ali ovo je opetposlije restorana Barke i sastanka Izetbegovića i Dodika, što je organizovao Wigemark. Opet Bakir Izetbegović finansijskim potezima koje imaju efekt na RS spašava Dodika. Budžet Republike Srpske je uništen, devastiran i svaka marka im je bitna“, izjavio je Damir Bećirović.