Bojić o akcizama: Udar na standard građana

Vijesti 15. dec 201714:38 > 14:41
N1

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić smatra da usvajanje seta zakona o akcizama predstavlja "udar na standard građana".

“Mi smo učinili sve da se akcize ne povećavaju, i ovo je za svaku vrstu kritike”, rekao je Bojić danas novinarima u Sarajevu.

On smatra da u BiH nakon usvajanja ovog zakona može doći do protesta jer će, kako je naveo, to pogoditi budžet svakog stanovnika, privredne subjekte, realni sektor.

Bojić navodi da će realni sektor biti u velikom problemu, da će se teško izboriti sa konkurencijom, kao i da će novim akcizama biti pogođeni i poljoprivrednici.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je rano jutros po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.

Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, SDP-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar, te poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.