Policajci pristaju na bodovanje, ali žele poseban status

Vijesti 18. dec 201718:06 > 20:19
N1

Na ulice su danas ispred zgrade Vlade FBiH izašli policijskih službenici. Protest su završili bez konkretnih rezultata. Niko od predstavnika Vlade nije ih primio na razgovor, stoga za sutra najavljuju novo okupljanje, ali ispred Federalnog parlamenta.

Stigli su iz svih kantona. Policajci, inspektori, specijalci. Muškarci i žene. Ostvarivanje penzije pod posebnim uvjetima i garancija za to njihov je jedini zahtjev.

“Da se u prelaznim i završnim odredbama prijedloga zakona PIO/MIO uvrsti upućujuća odredba da će se policijskim službenicima obračun penzija urediti posebnim propisom. To je naš osnovni i jedni zahtjev danas”, kaže Almir Salkičević, predsjednik sindikata policije ZDK.

Nisu protiv uvođenja bodovnog sistema za obračun penzija, iako će to, kažu, značiti niže penzije u budućnosti za njih skoro 10 hiljada koji su sada u službi. Pristaju i na to kažu, ali da im se garantuje poseban status, kroz zakon o PIO-u.

“Prema sadašnjem zakonu mi i dalje imamo jednu vrstu malo privilegovane penzije, istini za volju. A ona jeste da se ona nama obračunava za staž koji je uplaćen, znači ako imate 25-26 godina staža, onda se obračunava penzija. Otprilike policajac dobije od 650-700 KM penziju i mislim da je to solidna penzija”, otkriva Mahmut Alagić, predsjednik sindikata policije USK.

No, ni ona nije u svim kantonima ista. U Kantonu Sarajevo, najveće plaće, pa i penzije. Za policajca u najnižem činu do 800 KM. U Zeničko-dobojskom u prosjeku oko 639, u Tuzlanskom 481. Pa do najniže u Posavskom kantonu.

Sa federalnim premijerom danas nisu uspjeli pregovarati. Bio je van ureda. Za N1 navodi da nije tačno da ih nije želio primiti, te podsjetio da upravo oni prošli put nisu pristali na sastanak. A stav vlade od ranije je poznat. Uvrštavanje takvog amandmana u zakon smatraju neustavnim. Stoga, na posljednjoj sjednici uvode definiciju policijskog službenika.

“Ova definicija ja data kako bi se omogućila primjena eventualnih odredbi o posebnom izračunu penzija za policijske službenike, što bi se uredilo posebnim zakonom s jedne strane, te osigurala primjena isitih propisa za policijske strukture u cijeloj BiH”, kaže Vesko Drljača, ministar rada i socijalne zaštite FBiH.

Da nisu zadovoljni ovim vladinim rješenjem, jasno je iz današnjih protesta.

“Otkako je usvojen nacrt zakona o PIO u oba doma federalnog parlamenta, premijer ignoriše predstavnike policijskih sindikata, to je pokazao i ovdje”, tvrdi Mirza Hadžiabdić, predsjednik UO sindiata policije KS.

Najavili su nastavak sindikalne borbe. Već za sutra, kada je zakazana sjednica federalnog parlamenta, najavljuju manji, mirni protest i nadaju se da do generalnog štrajka nakon nove godine neće doći.