''Gradaščević je ključ za probleme današnje BiH''

Vijesti 27. dec 201721:17 > 21:22
N1

Sa 23 godine, on je prepoznao budućnost Bosne i Hercegovine u njenim razlikama. Kršćani su ga obožavali. Kako to lijepo zvuči, katolici i pravoslavci obožavaju muslimana, a to je bilo 1823. godine, rekao je večeras za N1 glumac Josip Pejaković govoreći o historijskoj ulozi Huseina-kapetana Gradaščevića.

Kazao je da je istražujući tražio historijsku ličnost koja bi ga mogla impresionirati.

 ”Sasvim je to bilo slučajno. Počeo sam da tržim kroz historiju nekoga ko bi me impresionirao ili neko ko bi ponudio neko rješenje. Jer ništa se ne dešava u svijetu što se ranije nije dešavalo. Nisam okrenuo ni 100 godina, a već sam našao čovjeka koji je ključ današnjih problema u BiH – Husein-kapetan Gradaščević, ali je i on kao i ja loše predstavljen”, dodao je Pejaković uz napomenu da je Gradaščević pomagao u gradnji kršanskih i pravoslavnih bogomolja.

”Sa 23 godine je prepoznao budućnost BiH u njenim razlikama. Kršćani su ga obožavali. Kako to lijepo zvuči, katolici i pravoslavci obožavaju muslimana, a to je bilo 1823. godine. On se borio protiv Turaka, ne zbog toga što su mu povrijeđena prava, već zato što su mu ubili brata Murata na Kuli travničkoj. Ja to znam zato što sam iz Travnika”, rekao je gost Pressinga.

Kako se može istovremeno slaviti i Turska i Zmaj od Bosne?

‘Izgleda da može, kao što se slavi i Merkelova i nikome danas ne pada napamet da priča kako je Merkelova sljedbenica Hitlera. Ne govore jer se neko prije Merkelove izvinio. Ovdje samo trebamo gledati razloge zašto je to tako. Kad je Zmaj krenuo protiv Turaka, najviše ga je od toga odgovarao Miloš Obrenović. Zato su zagrljaji Vučića i Erdogana iskreniji jer su ovdje uvijek imali problem”, naglasio je Pejaković.