Dennis Gratz za N1: Svjestan sam privilegija koje sam imao

Vijesti 28. dec 201710:33 > 10:38
N1

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH bio je gost Novog dana na N1, gdje je promovisao svoj roman "Motivi za knjigu kajanja".

Emeli Burdžović je kazao da se pisanjem bavi duži vremenski period, to mu je više od hobija – a za N1 je kazao da ga raduje izlazak romana u izadavaštu Buybooka nakon turbulentnog političkog života.

Knjiga se bavi specifičnom tematikom, o životu nakon razvoda.

“Povučem se kada su godišnji odmori, tada pišem. Ideja je bila o poslijeratnom Sarajevu, problemima koji muče mogu generaciju”, kazao je, ali je nastao roman čija je radnja smještena u 2016. godinu.

“Kako izaći na kraj sa činjenicom da je razvod razbio nešto za što ste mislili da će trajati cijeli život. Roman nije imao namjeru da bude angažirani roman. Meni je najinteresantnije da opišem to Sarajevo 2016. godine”.

Zanimljiv je jedan ostvrt na knjigu, koji kaže da Gratz “ironizira život privilegovanih”, iako je “sam on takav”.

“Činjenica je da sam dobio obrazovanje, porodica mi je pružila puno. Na tome sam im zahvalan. Svjestan sam privilegija koje sam imao i koje sam iskoristio na najbolji mogući način. Živimo u svijetu, ako smatrate da ste povlašteni, smatrate da činjenica da postojite daje pravo da imate više od drugih. Protagonista mog romana ima to sve. U suštini, to je ljubavna priča – ali je jako malo autobiografska”, kazao je Gratz.

Istakao je da bi volio da se samo pisanjem može baviti, a potom se osvrnuo i na politički život.

“Zastupnici su privilegovani, u odnosu na količinu rada, plate, a mi jednostavno ne ispunjavamo funkciju koja je predviđena. Objektivno im je bolje”, naveo je.

Gratz je kazao da Naša stranka sama može napraviti jako malo, sistemski, i ne samo ona – nego sve stranke građanskog opredjeljenja.

“Naš zadatak je da kritiziramo i obratimo pažnju na loše stvari koje rade. Oni koriste sistem u kojem nigdje nije jasno definisano ko preuzima odgovornost kada stvari ne idu kako treba”, izjavio je.

“Nije mi jasno kako se zgražavamo, ljutimo i bjesnimo na periferne stvari. Sve nas na svijetu zanima, zatrpavamo se informacijama, ne postoji komunikacija između predstavnika i glasača”.

On je za N1 kazao da je budžet veći za 6.7 miliona – samo za troškove institucija koje ne rade. Ministar unutrašnjih poslova FBiH, Aljoša Čampara je ranije za N1 kazao da će to biti uloženo u kapitalna ulaganja.

“Ma kakva kapitalna ulaganja”, oštro je kazao Gratz.

Osvrnuo se i na CIN-ovu priču o delegatu Jasenku Tufekčiću, za kojeg je ustanovljeno da je pravdao troškove lažnim podacima.

“Niko jučer nije reagovao. Svim drugim stvarima se bave. Umjesto da se skine imunitet tom čovjeku, da se strpa iza rešetaka – onda ćemo imati dokaz da je pravna država. To nisu stranačke pare, to su naši novci. Na to trebamo poludjeti i zbog toga se trebamo nervirati”, kazao je Gratz.