DKPT: Kontakt-tačka Europola mora biti u Direkciji

Vijesti 29. dec 201713:00 > 13:03
DKPT

Nakon što je ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, jučer izjavio da unutar BiH nije postignut dogovor o lokaciji kontakt-tačke za EUROPOL u BiH, za N1 se oglasila i Direkcija za koordinciju policijskih tijela BiH.

U ovoj instituciji su stanovišta da je Direkcija jedina tehnički osposobljena za razmjenu podataka za relevantnim međunarodnim agencijama, te da bi u Direkciji trebala biti smještena kontakt-tačka. 

Podsjetimo, ministar Mektić je rekao da je protiv toga da u Direkciji bude kontakt-tačka MUP Republike Srpske, koji je to obrazložio činjenicom da kontakt-tačka neće biti dio Direkcije, nego da je to zajedničko vlasništvo svih u BiH. 

Odgovor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela prenosimo u cjelosti:

“Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH iz 2008. godine uspostavljena je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao upravna organizacija u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH s operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, predstavlja jedinstvenu tačku za razmjenu infomacija na strateškom i operativnom nivou u sklopu provođenja međunarodnih istraga. Ostvaruje međunarodnu policijsku saradnju, pri čemu obezbjeđuje, provodi i unapređuje saradnju domaćih policijskih, sudskih i drugih tijela sa srodnim tijelima zemalja svijeta, primjenjujući najbolje prakse. Saradnja se ostvaruje sa INTERPOL-om, EUROPOL-om, SELEC-om i drugim međunarodnim tijelima, u skladu sa potpisanim ugovorima.

Kada je u pitanju saradnja sa EUROPOL-om i zemljama članicama EUROPOL-a, želimo da Vas informišemo da prema potpisanom Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, u ovom trenutku agencije za provođenje zakona u BiH, preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Odsjeka za saradnju sa EUROPOL-om, ostvaruju razmjenu operativnihi i strateških informacija, uključujući i lične podatke, daju doprinos u izradi analitičkih izvještaja koja se tiču kriivičnih djela iz nadležnosti EUROPOL-a, te učestvuju u operativnim sastancima, konferencijama i u realizaciji operativnih akcija.

Ova saradnja se odvija bez većih problema, na što ukazuje i činjenica da su agencije za provođenje zakona u BiH, u koordinaciji sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, učestvovale u realizaciji dvije operativne akcije sa EUROPOL-om (operativne akcije DRAGON i KALIBAR).

Imajući u vidu nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koje su propisane zakonom, stav Direkcije je da nacionalna kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om treba biti, kako organizacijski, tako i lokacijski, u Sektoru za međunarodnu za operativnu policijsku saradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Svako drugo rješenje koje podrazumijeva eventualno formiranje novog pravnog subjekta, ili njegovo izmještanje u drugu instituciju, bilo bi suprotno važećim zakonskim propisima, međunarodnim standardima i preporukama kada je u pitanju međunarodna policijska saradnja, te dovesti do nepotrebnog trošenja budžetskih sredstava i nefunkcionalnosti kontakt tačke”, navode u Direkciji za N1.