United media: Nismo učestvovali u postupcima pred KV BiH

Vijesti 29. dec 201716:20 > 16:49
N1

United media S.à.r.l. iz Luxembourga uputila je danas saopćenje za javnost kao reakciju na informaciju objavljenu u medijima da je Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo Sport Klub sa 250.000 KM zbog zloupotrebe dominantnog položaja“, a ''po žalbi BH Telecoma''.

Kako piše u saopćenju, United media S.à.r.l. iz Luxembourga ovim želi obavijestiti javnost da ovo društvo nije bilo učesnik u bilo kakvom postupku koji se vodio pred Konkurencijskim vijećem BiH.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

”Kako je 29.12.2017. godine putem više medija objavljena informacija da je „Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo Sport Klub sa 250.000 KM zbog zloupotrebe dominantnog položaja“, a „po žalbi BH Telecoma“, United Media S.à.r.l. iz Luxembourga, kao emiter kanala Sport Klub, ovim želi obavijestiti javnost da naše društvo nije bilo učesnik u bilo kakvom postupku koji se vodio pred Konkurencijskim vijećem BiH.

Po saznanjima United Media S.à.r.l., predmetno saopštenje Konkurencijskog vijeća BiH odnosi se na jedan od ranijih postupaka koji se vodio protiv ranijeg emitera kanala Sport Klub – United Media Distribution S.R.L., Bukurešt, Rumunija, koji već duži niz godina nema nikakve veze sa emitovanjem kanala Sport Klub.  United Media S.à.r.l. nikada nije bilo stranka u postupku pred Konkurencijskim vijećem BiH, niti je ikada protiv našeg društva donesena bilo kakva odluka od strane ove institucije. Koliko je poznato, ranije donesene odluke Konkurencijskog vijeća BiH su još predmet osporavanja pred domaćim i međunarodnim pravnim instancama, pred kojima se utvrđuje njihova neosnovanost i neodrživost.

Bez obzira na to, United Media S.à.r.l. je još početkom 2016. godine, kada se upoznalo sa ranijim stavovima Konkurencijskog vijeća BiH u postupcima koji su vođeni protiv ranijeg emitera – United Media Distribution S.R.L. iz Rumunije, ne upuštajući se u ocjene zakonitosti ranijih odluka o kojima će odlučivati nadležne sudske instance, poduzelo sve napore da primijeni osnovne principe iz rješenja Konkurencijskog vijeća BiH koja su donesena protiv ranijih emitera kanala Sport Klub, te je putem svog agenta svim zainteresiranim distributerima dostavilo ponude sa identičnim opštim uslovima više puta tokom 2016. i 2017. godine.

Kao rezultat tih napora, naš lokalni agent je zaključio ugovore o distribuciji kanala Sport klub sa tri od četiri najveća telekom operatera u BiH – „Telekomunikacije Republike Srpske“ akcionarsko društvo Banja Luka, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i Telemach d.o.o. Sarajevo.

Naš lokalni agent je bio kontaktiran i od strane poslovnog subjekta BH Telecom d.d. Sarajevo i to dana 09.11.2016. i 03.04.2017. godine. BH Telecomu su tom prilikom dostavljene sve potrebne informacije i ponuda pod istim uslovima pod kojima su ugovore zaključili ostali operateri. Ovu ponudu BH Telecom d.d. Sarajevo nikada nije prihvatio. Ovaj poslovni subjekt, kao i drugi operateri koji ispunjavaju uslove, svakako su dobrodošli i pozvani da kontaktiraju našeg lokalnog agenta radi što bržeg zaključenja ugovora, koji bi omogućio njihovim korisnicima praćenje najznačajnijih sportskih događaja, kao što su košarkaška NBA lica, španska Primera liga u fudbalu, engleska Premier liga u fudbalu, vodeći teniski turniri u svijetu, itd.

Pokušaj korištenja informacija o postupcima iniciranim prije nekoliko godina protiv ranijih emitera kanala Sport Klub kao sredstva pritiska na United Media S.à.r.l. da pojedinim operaterima ponudi zaključenje ugovora pod povoljnijim uvjetima od onih koje imaju Telekomunikacije Republike Srpske“ a.d. Banja Luka, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i Telemach d.o.o. Sarajevo je bespredmetno, jer bi takva ponuda bila nezakonita.

Stoga još jednom pozivamo sve zainteresirane operatere koji ispunjavaju uslove za zaključenje ugovora o distribuciji da nas konktaktiraju radi finalizacije radnji na zaključenju ugovora pod uslovima iz ugovora koje već imaju „Telekomunikacije Republike Srpske“ akcionarsko društvo Banja Luka, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i „Telemach“ d.o.o. Sarajevo, piše u saopćenju United Media S.à.r.l.