Permanentna kriza vlasti u BiH najavljena i za 2018. godinu

Vijesti 30. dec 201719:04 > 19:08
N1

Država, a i Federacija, će u novu godinu ući bez usvojenih budžeta. Krize, sukobi, previranja i nepostojanje većina su samo neki od razloga.

Federalni premijer je tražio da ovog vikenda budžet bude usvojen na hitnim sjednicama međutim to je odbijeno. Lidija Bradara je to opravdala preglasavanjem Hrvata.

“Nažalost, razvoj događaja na političkoj sceni Federacije BiH koji uključuje i preglasavanje hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu u kojemu su sudjelovali i zastupnici SDA, nisu nam ostavili vremena ni prostora za donošenje Proračuna FBiH do kraja kalendarske godine. Razvoj jučerašnjih događaja u Zastupničkom domu ne daje nam nadu da bi ovaj Dom mogao osigurati potrebnu većinu tijekom vikenda, uz načela poštivanja dogovora i partnerskih odnosa stranaka vladajuće većine”, kazala je Bradara.

Koalicijski partner iz SDA poručuje kako će budžet biti usvojen čim se steknu uslovi, te dodaje da će krize i neslaganja obilježiti i iduću godinu.

“To je klasični bojkot kolega iz HDZ-a koji je zaista po meni neopravdan zato što su i kolege iz HDZ-a saglasne da se budžet usvoji u formi u kojoj ga je Vlada predložila. Da će biti sličnih stvari sada je već jasno jer ulazimo u izbornu godinu”, pojasnio je Ismet Osmanović.

SDP-ov Saša Magazinović kaže da je na državnom nivou uz budžetsku krizu izbila je i ruralna kriza zbog odbijanja HDZ-a da telefonom podrži strategiju o ruralnom razvoju.

Od ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića smo doznali kako strategija nije blokirana nego da je HDZ tražio da se o tome raspravlja na redovnoj sjednici Vijeća ministara.
Magazinović smatra da će stanje permanentne krize trajati tokom cijele 2018. osim kada se budu dijelila budžetska sredstva.

“Mene čudi da su promicatelji evropskih vrijednosti blokirali nešto što je zahtjev Evropske komisije. Smatram da je riječ o još jednom igri koja će biti veoma brzo završena čim se oni dogovore o pitanjima koja su njima od većeg interesa nego Evropska Unija“, stav je Magazinovića.

Ekonomistica Svetlana Cenić ima ideju za sve probleme u Bosni i Hercegovini.

“Ne znam, možda je moja mama kriva! Evo baš sad odoh kući da je vidim i da joj svašta kažem! Sunce joj poljubim kako ona može tako! Pa koja je na vlasti svih ovih godina, gdje sa malim izmjenama uskoči ovaj ili onaj lik. Zna se koje su stranke na vlasti od rata, od prije rata, pardon”, kazala je Cenić za N1.

Zato se u Novoj godini umjesto napretka, pomaka prema EU i NATO-u, očekuje nova runda preslagivanja, svađanja, blokada. Snaga za to se prikuplja tokom praznika.