Hrvačić: Sudovi koriste Institut zastare da sačuvaju budžete

Vijesti 04. feb 201508:45 > 08:55
N1

Gost Novog dana bio je advokat Esad Hrvačić koji je komentarisao donošenje presuda za genocid Haškog tribunala, kao i pravne osnove za odluke koje donose.

Hrvačić se osvrnuo na određene oslobađajuće presude koje je Tribunal donosio u svom radu. Poseban naglasak bio je na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine kada je presuđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, a kao krivci su označene institucije RS-a. Ipak, kazna je izostala.

Postavljam pitanje: šta se dešava nakon osuđujućuih presuda? Ne samo presuda protiv Republike Srpske za genocid, nego presude protiv vojske RS-a, generala i ostalih koji čekaju“, kazao je Hrvačić i dodao:

Žrtve genocida su bile izložene strašnim nezakonitim postupcima, a nijedna insitucija u državi se ne bavi reparacijom štete. Mi pojedinačno zastupamo žrtve opkoljenog Sarajeva“.

Hrvačić je dodao da je osnovni razlog odbijanja presuda “Institut zastare” koji sudovi koriste, što smatra da nije korektno prema žrtvama.

Osnovni razlog odbijanja presuda je Institut zastare koji sudovi koriste. Štete koje su nastupile usljed krivičnih djela kao što su ratni zločin, su prema Zakonu vezana za to djelo. Stav pravnih stručnjaka ne može zastarjeti i žrtve ne mogu biti obespravljene na osnovu takvih stavova. Sudovi koriste institut zastare da bi se sačuvao budžet RS-a“.

Kazao je još da je u ovakvom okruženju jasno da će žrtve teško doći do ostvarivanja svojih prava.

Očekujemo da će Sudovi svoje stavove korigovati, da bi žrtve ostvarile svoja prava. Malo se priča u javnosti da je propust Haškog tribunala gdje je potpuno izostao Građanski odjel, dok je samo Krivični dobro organiziran“, zaključio je Hrvačić.