Mještani Ljubačeva ponosni na svoju tradiciju na Badnji dan

Vijesti 06. jan 201817:57 > 17:58
Anadolija

Mještani Ljubačeva, sela oko 20 kilometara udaljenog od Banjaluke, jutros su poranili kako bi prije svitanja usjekli badnjak - simbol Badnjeg dana koji danas obilježavaju vjernici pravoslavne vjeroispovjesti.

Odgovarajuće mlado stablo, koje može biti cer ili hrast, u Ljubačevu je pronašao i sjekirom posjekao Rajko Ćulum (75) iz ovog mjesta koji je ekipi Anadolu Agency (AA) ispričao da je uvijek bio među prvima za traženje i sječenje badnjaka. Prvu ivericu Ćulum je ponio kući kako bi je čuvao do sljedećeg Badnjeg dana, jer prema vjerovanju ona porodici može donijeti sreću i zdravlje.

“Badnjak se siječe ujutro rano na Badnji dan i proveze se kroz naše selo do škole, crkve i osvješta se”, ispričao je Ćulum.

U ovom selu mještani su voženje badnjaka organizovali kao i njihovi preci, dva konja vukla su kola. Ovaj način voženja badnjaka sve je rjeđi, a badnjak se i u selima najčešće vozi traktorima.

Po svitanju, mještani Ljubačeva, počeli su s voženjem, a prema običajima, stajali su pored svake kuće kako bi domaćice zakitile badnjak.

Svi mještani ponosni su na svoju tradiciju i slogu. Mirko Glavić poželio je da u miru, veselj i zdravlju provedu predstojeće praznike. Na pitanje da li se tradicija poštuje na ovaj način i u drugim selima odgovorio je “negdje manje, negdje više”.

U svakom mjestu postoji, ali nigdje nije kao u Ljubačevu ovako kompaktna sredina i jedinstvena cjelina”, kaže on.

Obzirom da u Ljubačevu živi 940 osoba, kako bi na vrijeme stigli do crkve na osveštenje badnjaka, u ovom selu se sijeku i voze tri badnjaka.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Mi to tradicionalno radimo, ove godine mi se čini baš onako spektakularno, iz svih zaseoka svi dovoze badnjak u centar sela, svako na svoj način i onda predstavnici sela biraju najljepši badnjak koji ide na čelo kolone i dolazimo crkvi”, ispričao je Nedeljko Branković.

Milan Vujasin ponosan je na činjenicu da su mještani uspjeli da se u crkvi u njihovom selu održava osveštavanje badnjaka i božićni uranak. Ispričao je da su prije 15 godina išli 15 kilometara do druge crkve.

“Iz godine u godinu ovo je sve veće i masovnije tako da nam je drago da je narod prišao i crkvi i selu”, rekao je Milan Vujasin.

Za mještane ova tradicija je posebno značajna jer nakon osveštavanja banjaka uzimaju po jednu grančicu koju nose kući da imaju badnjak ujutro, kada osvane Božić.

“Inače, mi smo opredijeljeni da čuvamo svoju tradiciju i običaje, kao što ste vidjeli, to je stotinama godina običaj da se ujutro ide da se siječe badnjak da vučemo badnjak kroz selo. Danas je poseban dan, danas se družimo s Bogom, danas je svijetli dan kada se svi volimo u ovim teškim vremenima u kojima sada živimo, u teškoj dinamici, ali, eto, vidite danas koliko je ljudi ovdje i svi su veseli, srećni i zdravi, u blagostanju”, rekao je Radenko Vujasin predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubačevo.

Sveštenik Dragan Topić u parohiji javoranskoj objasnio je da današnji običaji i duhovni sadržaji vjernike vraćaju u vrijeme rođenja Isusa Hrista.

Osim bogosluženja i osveštavanja badnjaka, ispred hrama Svetog Pantelejmona u Ljubačevu za najmlađe je organizovano i tradicionalno “pijukanje”. U pitanju je stari običaj po kojem na Badnji dan domaćica djeci u slamu baca bombone, lješnjake i orahe, a oni dok ih skupljaju imitiraju pijukanje pilića.

“Ovo je dan koji je poseban za svakog pravoslavnog hrišćanina, posebno za nas pravoslavne Srbe, jer u današnji dan se tradicionalno provozi Badnjak, siječe se, dovozi se pred sveti hram i svi ovi sadržaji nas vraćaju u one vitlejemske dane u vrijeme prije nešto više od 2.000 godina kada su vitlejemski pastiri ložili vatru da bi se grijali”, ispričao je sveštenika Draga Topić.

Ponosan je što vjernici prisustvuju ovom događaju za koji kaže da je poseban za sve one koji žive u Ljubačevu.

“Posebno smo srećni jer ovaj dan i svi božićni dani okupe mnogo našeg naroda koji je privremeno napustio ove krajeve, ali se u ovim danima uvijek vraća na ovo mjesto”, dodao je on.

Nakon osveštavanja badnjaka, mještani Ljubačeva uputili su se kućama kako bi se pripremili za tradicionalnu porodičnu posnu večeru pred sutrašnji Božić.