Božić kod porodice Milidrag

Vijesti 07. jan 201818:06 > 19:03
N1

Pravoslavni vjernici Božić dočekuju u krugu porodice, uz bogatu trpezu, veselje i smijeh. Porodica Milidrag velikodušno nam je otvorila svoja vrata i sa nama su podijelili svoje božićno veselje.

Pravoslavni vjernici nakon 40 dana posta danas slave najradosniji hrišćanski praznik – Božić, koji dočekuju u krugu porodice, uz druženje i smijeh, te nešto bogatiju trpezu nego inače.

To je dan kada su kuće pune, i kada se trude njegovati sve one običaje koji idu uz proslavu ovog, za njih najradosnijeg praznika. Tako je i u porodici Milidrag, koja nas je ugostila na dan ovog praznika.

“U proteklih dana posta mi smo se pripremili molitvom i popravljanjem svojih vrlina, teženjem ka boljem da Božić dočekamo pripremljeni za našeg Gospoda u najboljem moguće svjetlu. Ovim badnjakom i žitom se trudimo da svoje stanove i kuće uredimo na najljepši način, i oživimo tradiciju”, kaže Nemanja Milidrag.

Ova porodica slavi skromno, te kažu kako su sada ipak došla neka drugačija vremena. Prije su ovaj dan obilježavali običajima koji su vremenom isčezli, ali se oni trude da sačuvaju tradiciju i tako obilježe Badnji dan i Božić.

“Štošta se promjenilo, prvo što sam ja stariji,a djeca iskrenije dočekuju praznike nego mi odrasli, iskreno i sa manje briga, a najbolji način da se približi Gospodu jeste čista duša i bistar um”, dodaje Milidrag.

Ipak, Božiću se najviše raduju najmlađi članovi porodice.

“Božić je rođenje Isusa Hrista, i radujem se zato što proslavljam sa porodicom, radujem se dobrim poklonima, zato što pričamo, družimo se i jedemo zajedno”, objašnjava Božica Milidrag.

Uz poruka ljubavi, blagostanja i mira, hrišćani su sinoć paljenjem Badnjaka, hrastovog drveta te liturgijom najavili dolazak Božića, te su nakon liturgije čestitali jedni drugima. Božić se slavi i naredna dva dana uz bogate trpeze, u krugu porodice i prijatelja.