Lukač: Isti zakon o društvenim mrežama postoji i u Sarajevu

Vijesti 04. feb 201511:47 > 11:49
NSRS

U Narodnoj skupštini Republike Srpske završena je rasprava o spornom Prijedlogu zakona o javnom redu i miru, kojim se kao “javni prostor” tretiraju i društvene mreže.

Razmatranju zakona nisu prisustvovali poslanici opozicije – SDS-a, NDP-a i PDP-a, dok je amandmane predložila i koalicija “Domovina”. Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić kazao je da su i oni opoziciona stranka, ali nisu napustili zasjedanje, već su predložili pet amandmana na Prijedlog zakona o javnom redu i miru. 

Apelirao je na ministra unutrašnjih poslova da prihvati amandmane da bi se ispravile manjkavosti u zakonu, a od prihvatanja njihovih amandmana zavisi i podrška zakonu.  

Dio vladajuće strukture predložio je amandman 7 prema kojem će se društvene mreže i dalje smatrati javnim mjestom, međutim neće biti kažnjavani oni koji javno iznose svoje mišljenje, prave karikature, komentraišu te objavljuju statuse koji se odnose na državne organe ili institucije.

Međutim, kažnjavani će biti oni koji pozivaju na proteste ili slične akcije, ukoliko na takvim skupovima dođe do, naprimjer, paljenja zgrada, razbijanja stakala, fizičkih napada…

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je u završnoj riječi ponovo branio zakon, navodeći da njegov cilj nije da se ljudima spriječi da iznose svoje mišljenje.  

Navodi da kvalifikacija “društvene mreže” u Prijedlogu zakona o javnom redu i miru ne treba da bude sporna.  

U definiciji javnog mjesta se kaže – ako je posljedica nastupila na javnom mjestu, a eventulano uzrok bio na društvenim mrežama“, dodao je Lukač.

Istakao je da se “slična ili ista” kvalifikacija nalazi i u zakonu koji se primjenjuje u Kantonu Sarajevo od 2007. godine te da je i Crna Gora definirana i društvene mreže u svojim zakonima, ali da tu zemlju niko ne poredi sa Sjevernom Korejom, kao što je opozicija rekla za RS nakon što je predložen ovaj zakon.  

Lukač je naveo da se na internetu “poziva” na tuče kao i na ubistva, te da nije cilj da se sankcioniraju “blogeri” i svi oni koji iznose kritike na Vladu, Skupštinu…, već da se zaštite građani.

Također, kazao je da smatra da se Prijedlog zakona o javnom redu i miru ne treba razmatrati i komentarisati na društvenim mrežama.

Zatražena je i izmjena amandmana 8, odnosno brisanje dijela kojim je zaprijećena kazna zatvora.