Nimalo obećavajuće vijesti za djecu koja idu u dvije škole

Vijesti 08. jan 201819:14 > 19:46
N1

Roditelji učenika koji pohađaju osnovne muzičke škole, tražili su od ministarstva obrazovanja da se muzičko obrazovanje dodatno boduje pri upisu u srednje škole.

Iako su u pismenom odgovoru iz Ministarstva u aprilu prošle godine poručili da će prijedlog biti razmotren sljedeće godine, najnoviji odgovori nisu obećavajući.

Instrument, solfegio, hor. Najmanje dva sata vježbe dnevno. Redovni dolasci na časove, iz drugog dijela grada. I Faruk je jedan od učenika koji znaju koliko odricanja podrazumijeva pohađanje muzičke, uz redovnu osnovnu školu. No, sav taj trud se prilikom upisa u srednju školu ne priznaje. Učenici koji su završili paralelno osnovnu muzičku školu i još jednu osnovnu školu, prilikom upisa u srednju školu neće dobiti dodatne bodove.

Roditelji i direktori osnovnih muzičkih škola u martu prošle godine od resornog ministarstva tražili promjene:

“Prijedlog dodatng vrednovanja da bude minimalno 5 bodova za sve kandidate koji su uspješno završili navedeno obrazovanje, a sa dodatna tri boda ukoliko je to bio odličan uspjeh. Ovo bi se trebalo odnositi na sve srednje škole, a posebno gumnazije koje preferiraju šire obrazovanje.”

U aprilu odgovor iz Ministarstva:

“Naime, prihvatanjem ovog zahtjeva, UTIC ne može garantirati tačnost izračunavanja bodova, zbog nedostatka vremena za testiranje nove funkcionalnosti sistema.”

Uz obećenje da će se prijedlog razmotriti naredne godine, u osnovnim muzičkim školama puni nade:

“Jer, zaista nema razloga da se to ne desi, s obzirom na to da učenici muzičkih škola izdvajaju dodatno vrijeme, žrtvuju se da steknu dodatno i šire obrazovanje, koje ne koristi samo njima, već i društvu u kojem žive u djeluju”, ocijenio je Huso Ećo, sekretar Osnovne muzičke i baletne škole Novo Sarajevo.

Međutim:

“Slažem se da ulažu dodatne napore, ali prvenstveno radi sebe, jer druga djeca nemaju tu mogućnost. Da smo dali drugoj djeci mogućnost da pohađaju osnovnu muzičku školu… nego samo nekoj selektovanoj, ja to kažem, pod navodnike, privilegovanoj grupi učenika koji su pokazali neki talenat i imaju mogućnost da o trošku države pohađaju osnovnu muzičku školu… e sad, ne možemo drugu djecu ugroziti da tim učenicima damo još dodatne neke bodove kod upisa”, smatra Elvir Kazazović, ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Iz Vijeća roditelja nedavno novi zahtjevi:

“Učenik ne može više istovremeno redovno pohađati neku gimnaziju i srednju muzičku školu. Sad je to ostavljeno kao mogućnost ‘paralelno’, pa da se na kraju polažu ispiti. To nikada nije, u sedamdesetogodišnjoj historiji muzičke škole bilo, niti može tako da bude”, rekao je Semir Fejzić, predstavnik Vijeća roditelja Osnovne muzičke škole Ilidža.

U peticiji piše, pojašnjava Fejzić, i da se djeci koja pohađaju osnovnu muzičku školu omogući subvencija za prijevoz, ako žive dalje od muzičke škole. Resorni ministar kaže da taj zahtjev još nije zaprimio.

Ulažu li djeca muzičkim obrazovanjem u sebe ili na neki način, ipak, i u društvo u kojem žive?