Potvrđeno: Uhapšen Adis Abaz

Vijesti 10. jan 201812:42 > 12:48
Ilustracija

Adis Abaz uhapšen je danas, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je slobode lišen zbog navodnog krijumčarenja oružja u Sloveniju.

Kako piše u saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

On je pod istragom Tužiteljstva BiH u okviru međunarodne operacije koja se vodi u suradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i streljiva.

Ova aktivnost nastavak je aktivnosti u okviru istrage, kada je prije oko 20 dana, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo BH registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Utvrđeno je da oružje potiče iz BiH, te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju, radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja kaznenih djela u zemljama EU.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.