Enes Skalić otišao u džihad i poveo cijelu porodicu?

Vijesti 04. feb 201514:13 > 14:17
INTERPOL

Tridesetpetogodišnji Enes Skalić, porijeklom iz BiH, njegova supruga i djeca nestali su iz svog doma u Graz-Neuhartu, a policija sumnja da su otišli u Siriju.

Skalić je porijeklom iz BiH, ali je rođen je u Bregenzu u Austriji. Njegova supruga Michaela (36) je iz Austrije, a prešla je na islam nakon što se udala za Skalića. Kako pišu austrijski mediji, par ima tri kćerke, a Austrijska novinska agencija APA navodi da imaju i dvojicu sinova.

Njihov nestanak 19. decembra prijavila je Michaelina sestra, a oni su nestali samo nekoliko sedmica nakon velike akcije hapšenja u Austriji u kojoj je uhapšen Mirsad Omerović poznat i kao Ebu Teim.

Navodno, jedna od Skalićevi kćerki je prijateljici iz škole napisala da želi ići u Meku i napokon nositi maramu.

Inače, Skalić je radio kao stolar, ali od tog posla teško je finansirao svoju porodicu. Prošle jeseni stavili su kuću na prodaju.

Gradonačelnik Graz-Neuharta, Helmut Kriegl, rekao je da je porodica do početka božićnih blagdana bila u gradu. Istakao je da su bili vrlo povučeni, ali da nije imao dojam da žele napustiti zajednicu.

Kako piše Kurier, austrijske obavještajne službe smjatraju da je Skalić već u Siriji te vjeruju da osobe koje odlaze u džihad povlače cijelu porodicu jer tada dobijaju veća finansijska sredstva i bolju podršku ISIS-a.

Za porodicom Skalić raspisana Interpolova potjernica.