Džindić o postupku protiv Igman d.d. i Vlade FBiH

Vijesti 12. jan 201817:59 > 18:02
Vlada FBiH

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o pokretanju postupka protiv privrednog subjekta Igman d.d. iz Konjica i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje N1.

Postupak je pokrenut po zahtjevu privrednog subjekta Pobjeda Technology d.d. Goražde, a u obrazloženju Odluke traži se izricanje novčane kazne privrednom subjektu Igman i njegovom direktoru u visini od 10 posto od finansijskog prometa za 2016. godinu.

Kako se navodi u Odluci, postupak je pokrenut zbog, kako piše, preispitivanja njihovog djelovanja i ocjena usklađenosti s odredbama Zakona o konkurenciji, utvrđivanja kršenja i povredu principa slobodne konkurencije tržišnog i privrednog poslovanja, izricanje zabrane daljeg kršenja i povrede principa slobodne konkurencije tržišnog i privredog poslovanja.

Zašto je Odluka povučena? Koliko bi eventualno utvrđivanje kršenja Zakona moglo koštati Igman? Kolika je ta ukupna priozvodnja iz 2016.?

Povučena je iz jednog jedinog razloga, jer je u tom paketu davanja saglasnost ML3 dato nešto što nismo smjeli dati, a radi se o proizvodnji raketa koje ne smijemo raditi. To je zahtjev i nije se krenulo sa proizvodnjom. Povučeno je zbog proceduralne greške. Zahtjevali smo još nekoliko stvari da firma iz Goražda pošalje, da urade odgovarajuće elaborate i stave na stol sve dokaze da bi ušla u proizvodni ciklus. Blizu smo rješenja iako je Igman uložilo žalbu i tražilo da se rješenje poništi. Mi ćemo u naredne 2-3 sedmice razmotriti modificiran zahtjev i vrlo vjerovatno uz pozitivan signal iz Igmana dati saglasnost na proizvodnju što su tražili bez stvari koje zakonom ne smijemo davati“, odgovorio je za N1 Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.