"Srbska čast" izazvala mnoštvo reakcija u BiH i svijetu

Vijesti 13. jan 201818:46 > 19:54
N1

Navodi da Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske uz pomoć specijalaca iz Rusije i Srbije formira paravojne jedinice u RS izazvali su mnoštvo reakcija.

Iz kabineta Milorada Dodika demantovali su takve tvrdnje. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da bezbjednosne službe raspolažu određenim informacijama, a u sve se planira uključiti i Tužilaštvo BiH.

Bez iznošenja mnogo detalja o saznanjima državnih obavještajno-sigurnosnih službi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi kako već duže vrijeme posjeduju određena saznanja o, kako je rekao, parabezbjednosnom organizovanju jedne neformalne grupe.

“Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu”, kazao je Mektić.

Portal Žurnal ranije je objavio priču o članovima Udruženja “Srbska čast”koji, kako navodi portal, vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije.

Navode kako se na društvenim mrežama objavljuju fotografije s fantomkama na glavama, u maskirnim uniformama i s automatskim oružjem u rukama, vojne obuke i postrojavanja.

Članovi “Srbske časti” mogli su se vidjeti na ulicama Banja Luke i tokom obilježavanja Dana Republike Srpske. Ministar sigurnosti smatra kako to sve treba istražiti.

“Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerana?”

Predsjednik RS Milorad Dodik ove navode odbacuje i naziva izuzetno opasnim.

“Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da ‘predsjednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice’ su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana.”

I za predsjednicu Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović tvrdnje o formiranju paravojne jedinice su “neosnovana podmetanja”.

Željka Cvijanović je izjavila:

“Ovo su razna podmetanja, nastojanja da se odmaknu od teme, nastojanja da se RS dodatno isproblematizuje, jer nikad dosta Sarajevu ni pojedinim strancima da to problematizuju, pa se uvijek stavlja u nekakav kontekst, a sada vidim da su odlučili da nas stave u kontekst ovih globalnih stvari i tuča koje se dešavaju na relaciji velikih sila..”

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH odbaciili su tvrdnju da predsjednik Republike Srpske uz podršku Moskve formira paravojne jedinice.

“Što se tiče nas, ne smatramo svrsishodnim komentirati ovu glupost i niz besmislenih izmišljotina koje su prenijeli pojedini mediji.”

Navode o postojanju paravojnih formacija u BiH komentirao je komandant mirovnih snaga EUFOR-a generalmajor Anton Waldner.

Tekst o navodnim paravojnim jedinicama u RS prenijeli su i svjetski mediji. Britanski Guardian objavio je članak pod naslovom “Plaćenici, obučavani u Rusiji, podržavaju separatiste u Republici Srpskoj!”.

Novinar Julian Borger, između ostalog piše da tekst dolazi u vrijeme sve veće zabrinutosti Zapada u vezi s ruskim nastojanjima da destabilizuju Balkan i odupru se širenju NATO-a u regiji.

Članak je na tviteru komentirala Samantha Power, bivša ambasadorica SAD-a u UN-u riječima: “Ovo nije članak iz 1992. godine. Ovo se dešava sada”.