Veliki radovi na izgradnji šetnice uz lijevu obalu Miljacke

Vijesti 15. jan 201812:56 > 13:09
N1/Dušan Kecman

Nesreće koje su se dešavale u proteklom periodu u rijeci Miljacki navele su lokalne vlasti na razmišljanje o projektu izgradnje zaštitne ograde, ali i rekonstrukciji postojeće šetnice uz lijevu obalu rijeke u glavnom gradu BiH.

Tim povodom smo razgovarali sa nadležnima u Općini Novo Sarajevo, na čijem području su nedavno dvije osobe pale u Miljacku i izgubile život. Podsjetimo, prije nekoliko dana, također na području Novog Sarajeva, jedan mladić je pao u Miljacku, ali je brzom intervencijom spašen.

Iako je korito rijeke Miljacke u nadležnosti Grada Sarajeva, Općina Novo Sarajevo svake godine vrši potpunu ili djelimičnu sadnju žive ograde duž Vilsonovog šetališta, odnosno obale rijeke Miljacke, gdje je to moguće realizirati. Tokom 2017. godine posađeno je ukupno 1200 metara kvadratnih žive ograde, od čega je većina zasađena duž šetnice Malta – Otoka. Sadnja žive ograde nastavit će se i ove godine, a sve sa ciljem obezbjeđenja ovog lokaliteta“, rečeno je za N1.

U ovoj godini u Općini Novo Sarajevo će realizirati projekat izgradnje šetnice uz lijevu obalu rijeke Miljacke, od mosta Ars Aevi do Vodoprivrede.

Radovi u okviru projekta podrazumijevaju skidanje postojećeg asfalta, popločavanje, uređenje pješačke i zelene površine sa pratećim mobilijarom, sadnju žive ograde i dijelom postavljanje klasične niske ograde uz korito Miljacke, kao i postavljanje javne rasvjete.”

Vrijednost navedenog projekta je 800.000 KM, a Općina Novo Sarajevo je u budžetu za 2018. godinu izdvojila sredstva u iznosu od 300. 000 KM, dok će Vlada KS sufinansirati projekat u iznosu od 500.000 KM.