Kržalić: Tvrdnje o paravojnim formacijama izazivaju strah

Vijesti 15. jan 201817:54 > 18:45
N1

Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije kazao je za N1 da navodi o formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj doprinose razvijanju straha kod građana, a posebno one grupe ljudi koje nazivamo povratnicima.

On je u razgovoru za N1 kazao građani imaju razloga za brigu jer ovakvi događaji ruše institucije.

Imajući u obzir svakodnevna secesionistička djelovanja i zahtjeve, ovakve informacije ne ulijevaju povjerenje i svakako doprinose strahu, posebno one grupe stanovništva koje nazivamo povratnicima. Naravno, ovakve informacije i ovakvo djelovanje ne samo ove već i drugih ekstremističkih organizacija u BiH utiču na samu nacionalnu sigurnosti i na javnu sigurnost na lokalnom nivou. Neke organizacije su bile prepoznate kao ekstremističke i prijetnja”, rekao je Kržalić.

Naglasio je da se ovakve informacije koriste u dnevnopolitičke svrhe.

”Sve to doprinosi nepovjerenju građana prema institucijama, građani trebaju biti zabrinuti jer se ruše institucije. Volio bih da su s ovim informacijama oni koji su iznijeli ove informacije, bavili kroz sigurnosne institucije i da su te institucije prikupile informacije o ljudima. Postoje mehanizmi da se takvim ljudima zabrani ulazak u BiH. Ono što mene lično zabrinjava je to da se ovakve informacije često koriste u dnevnopolitičke svrhe”, kazao je gost N1 televizije.

 On je podsjetio da se i ranije govorilo o ovoj problematici u BiH.

 ”Od 1996. godine stalno se spekulira s postojanjem paravojnih formacija. Postoje određene grupe i pojedinci koji kroz određena sportska dešavanja i sportske manifestacije manifestuju određeni nasilni ekstremizam i određene ideologije i tako šalju poruke straha, poruke koje šire konflikt i vode ka sukobu”, podsjetio je on.

Uskoro video prilog njegovog gostovanja.