Bošnjaci protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv rješenja SDA

N1

Parlament BiH će u srijedu razmatrati proračun institucija BiH za 2018. godinu. Ipak, o proračunu će se manje govoriti, a više o Izmjenama Izbornog zakona, o čemu nije bilo suglasnosti na posljednjoj sjednici. I dalje su aktuelna dva prijedloga, HNS-ov i SDA.

Prijedlog HNS-a, prvi na dnevnom redu, biće razmatran po hitnoj proceduri. U julu prošle godine usvojen je u Domu Naroda. Protiv je bio klub Bošnjaka.

“Ništa što dolazi od predstavnika hrvatskog naroda u smislu Izbornog zakona za sve bošnjačke stranke je neprihvatljivo. To smo jasno čuli i u o raspravi o hitnoj proceduri, gdje smo čuli da treba prihvatiti hitnu proceduru, i da što prije taj zakon padne”, tvrdi Borjana Krišto.

HNS je između ostalog predložio uvođenje virtuelnih izbornih jedinica. Te ponudio svoje riješenje za grad Mostar.

“Mi nećemo podržati taj prijedlog zakona koji je došao iz Doma naroda i koji je usvojen na prijedlog HNS iz razloga koji su poznati i koje sam ja mnogo puta ponovio i ja očekujem da on sutra ne bude usvojen ovdje u Predstavničkom domu”, poručuje Šefik Džaferović.

Poslanici će razmatrati i prijedlog SDA. Iz HDZ-a poručuju to riješenje njima nije prihvatljivo.

“Ni na kakav način se ne provodi odluka Ustavnog suda na principu proporcionalnosti. Odluka Ustavnog suda poziva se na to da se legitimitet izvodi iz konstitutivnog naroda i da pripada narodu”, kaže Krišto, a Džaferović dodaje:

“Ja očekujem da taj zakon sutra bude podržan u prvom čitanju. Mislim na prijedlog SDA”.

Kada se u Domu naroda izjašnjavalo o prijedlogu HNS-a klub Srba je bio podjeljen. Tri SNSD-ova delegata bila su za, a dva iz SZP bila su suzdržana. Iz SZP danas poručuju da se ovo pitanje treba dogovoriti na nivou FBiH.

“Ako mi nećemo implementirati rezultate, nemojte da ulazimo u izbore. Nemojte da trošimo 11 miliona za nešto što ćemo kasnije baciti u vodu”, navodi Momčilo Novaković.

Da bi se izbori održali u oktobru, kako je to zakonom predviđeno, neophodno ih je raspisati 150 dana ranije – tačnije u maju ove godine. Do tada je neophodno izmjeniti Izborni zakon BiH. U protivnom upitna je implementacija izbora.