Mavrak za N1: Predsjednica ne dolazi arbitrirati u BiH

Vijesti 17. jan 201809:38 > 09:41
N1

Ranko Mavrak, politički analitičar i novinar agencije Hina pozdravio je najavljenu posjet Koline Grabar Kitarović, predsjednice Hrvatske Bosni i Hercegovini, kazavši da je uvijek pravo vrijeme za razgovor.

“Razgovor je jedini način da se problemi riješe. Kada ne razgovarate, drugi interpretiraju i ima prostora za manipulacije”, kazao je Mavrak.

“Važno je shvatiti da predsjednica ne dolazi arbitrirati u BiH, Hrvatska se ne postavlja u tu ulogu. Jasne poruke su poslane, da je sva rasprava o izbornom zakonu stvar aktera u BiH. Hrvatska ne želi nametati rješenja”, naveo je Mavrak za N1.

“Zaboravlja se da je BiH problem sama sebi, ono što se generira kao problem je rezultat činjenice da se ključni akteri ne mogu dogovoriti. U ovom ozračju teško je razgovarati, stvara se mogućnosti novih sukoba, a to otežava situaciju susjedima, Hrvatskoj pogotovo”.

Ocijenio je da posjeta predsjednice Hrvatske BiH je pomalo neuobičajena, jer ima državničku namjenu, ima susret simbolične važnosti sa Majkama Srebrenice, te će posjetiti Hrvate u Srednjoj Bosni.

Mavrak je ocijenio da su ustavne ovlasti predsjednice Hrvatske sužene, te da ona sama ne može sa Predsjedništvom BiH o granicama i Pelješkom mostu, odnosno da se to mora riješiti institucionalno između dvije države.

O razgovorima sa evropskim i svjetskim zvaničncimao BiH koje je vodila Grabar Kitarović, Mavrak je kazao da su pozitivni.

“To je šansa da BiH bude zastupljena u onim tijelima gdje ne može izravno sudjelovati. Ako možete imati prijatelje u tim organizacijama, onda je to korisno”, izjavio je.

Za kraj, komentarisao je i najavljeni protest Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda pred Ambasadom Hrvatske u Sarajevu. On je tu grupu ljudi ocijenio kao “marginalnu skupinu koja zastupa stajalište u kojem su svi neprijatelji BiH”.