"Pelješki se gradi nelegalno, to potvrđuju ovi dokumenti"

Vijesti 23. jan 201810:24 > 10:24
N1

Izlazak Bosne i Hercegovine na otvoreno more slobodnim putem je unutrašnje pitanje BiH, a gradnja Pelješkog mosta se odvija potpuno nezakonito, kazao je za N1 Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke i v.d. predsjednika Pomorskog društva BiH.

Kovačević je tokom gostovanja u Novom danu pokazao tri dokumenta…

“Jedan govori o razgraničenju u Neumu iz sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine. Drugi govori o separatu o sporazumu o luci Ploče i treći je famozna zabilješka o razgovoru komisija za koji Hrvatska tvrdi da je dokument na osnovu kojeg je dobila 360 miliona. Dakle, neverifikovani papir neformalnih razgovora od 7. decembra 2006. Republika Hrvatska to potura kao dokument”, istakao je sudski vještak saobraćajne struke.

Izlazak Bosne i Hercegovine na otvoreno more slobodnim putem je unutrašnje pitanje BiH i svako naturanje, kako je kazao Kovačević, ‘nekog Pelješkog mosta’ je za BiH u drugom planu. Problem Pelješkog mosta se u BiH doživljava kao prepreka, dodao je gost Novog dana.

Kovačević je ocijenio kako je sporazumom Tuđman-Izetbegović iz 1999. postignuto jedno cjelovito rješenje. Sporazum o razgraničenju na 14 stranica je pripreman “jako dugo”, od 1996-99. Dvije komisije su radile na njemu, a katastersku podlogu je dao Hidrografski zavod
iz Splita. Shodno tome zaključen je sporazum o korištenju luke Ploče za potrebe BiH na 99 godina. Hrvatskoj je s druge strane, prema sporazumu, obezbjeđen neometani prolaz kroz Neum.

“U vrijeme tih razgovora nije bilo riječi ni o kakvom mostu. Ovo su nove činjenice koje je naturila Hrvatska nakon što je u aprilu 2006. obavijestila Vijeće ministara BiH da odustaje od sporazuma Tuđman-Izetbegović navodno jer je BiH prevarila Hrvatsku kod razgraničenja. Kompletnu podlogu je dao Hidrografski zavod iz Splita i tvrdnje Hrvatske su notorna neistina”, zaključio je Kovačević.

On je objasnio da to znači kako se Pelješki most gradi potpuno nezakonito.

“Hrvatska zanemaruje političke i pravno pitanje gradnje mosta, a natura tehničko rješenje na osnovu neke zabilješke. Ovdje se potpuno radi o zamjeni teza, mora se prvo napraviti sporazum o granici na jednoj dobrovoljnoj bazi, pod medijacijom Evropske unije i međunarodnih predstavnika. Hrvatska je prešutila neka pisma gdje je opomenuta za falsifikaciju dokumenata i poručeno joj je da mora razgovarati sa BiH kako bi se došlo do sporazuma”, istako je Kovačević i napomenuo da u slučaju da Hrvatska ne riješi pitanje granice – neće moći ući u Šengen.

Zanimljivo gostovanje pogledajte u videu.