Na sjednici Vijeća Evrope: Kritike i veliko priznanje za BiH

Vijesti 25. jan 201818:56 > 19:40
N1

Bosna i Hercegovina je zemlja čiji paradoksi već duže vremena izazivaju čuđenje kod onih koji ne žive u njoj. U trenutku kada smo od evropskih zvaničnika dobili novu kritiku u isto vrijeme smo dobili i priznanje kroz imenovanje Dunje Mijatović za komesarku za ljudska pava Vijeća Evrope. Prava kršimo, komesara dajemo.

Bosanskohercegovački dan u Vijeću Evrope završio je dvojako. Dok je na jednoj strani naša zemlja trpila kritike zbog neispunjavanja obaveza, na drugoj je naša predstavnica Dunja Mijatović imenovana za komesara za ljudska prava.

Presretna sam i ponosna sam na čitav naš tim koji je već duže vremena radio na ovom poduhvatu za našu državu. Nadam se da samo imenovanje i sve što slijedi u mom šestogodišnjem mandatu da će dovesti do bolje situacije što se tiče ljudskih prava. Da ćemo dokazati i pokazati da možemo bolje i brže za građane Bosne i Hercegovine“, izjavila je Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.

Na imenovanje Dunje Mijatović na značajnu funkciju, ali i njenom značaju za BiH reagovao je i visoki predstavnik u BiH.

Ovo je veliki uspjeh za Dunju Mijatović osobno, ali je i pobjeda i uspjeh za Bosnu i Hercegovinu. Veliki doprinos njenom radu bio bi učinjen kada bi BiH, nakon više od osam godina, napokon provela presudu u slučaju Sejdić-Finci“, rekao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Naši političari u reakcijama na usvojenu Rezoluciju pokušavaju pokazati optimizam.

Ono što je sada problematično je da se nalazimo u jednom preidzbornom vremenu. Ali, ono što je najbitnije mislim da imamo još uvijek dovoljno vremena barem kad se radi o provođenju odluke Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda“, rekao je Bariša Čolak, dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH.

No, da bi postali dio evropske porodice, moramo poštovati pravila, što sada nije slučaj.

“Vi prosto morate početi ličiti na ono čega želite postati dijelom. Ako to niste u stanju, zalud vam je slati pisma i razglednice iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva nekome u Brisel i obećavati se kao vjeran saradnik za bilo šta“, kazao je Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Iz Strazbura, član bh. delegacije u Vijeću Evrope Saša Magazinović poručuje da niko ne treba na silu pokušati ostati na vlasti te moramo prihvatiti činjenice.

Nije ovo ništa novo. prije dolaska na sjednicu mi smo znali o čemu se radi i još jednom ponavljam, mi možemo da prihvatimo kritiku koja kaže da BiH ne daje dovoljno ljudskih prava svojim građanima da svi moraju biti jednaki na svom pedlju teritorije ili da se pravimo da nešto takvo ne postoji“, kazao je Saša Magazinović, član delegacije BIH u PS Vijeća Evrope.

Dok Evropa polako zatvara oči pred BiH, naši zvaničnici imaju još mnogo posla. No, da bi se on uradi, potreban je dogovor, kojeg u BiH već izvjesno vrijeme nema.