Kanadski vojnik i dječak izbjeglica govorili za N1

Vijesti 25. jan 201819:20 > 19:25
N1

"Dječak s druge strane ograde" fotografija je koja je nastala 1994. godine u ratnom Visokom. Na njoj se nalaze kanadski vojnik Justin Frye i dječak, izbjeglica iz Banjaluke, Amir Bajramović. Pomoću društvenih mreža, pronašli su jedan drugoga. Putem fotografije i historije, vratili smo se na to mjesto.

Jedna fotografija učinila je mnogo da se dva prijatelja ponovno pronađu. Dječak izbjeglica. Kanadski vojnik. I osmijeh na dječijem licu.

Amir je za Justina crtao helikoptere i voojnike jer je bio fasciniran ttime. To se Justinu svidjelo i tada mu je poceo donositi slatkise…tu su se sprijateljili“, rekla je Amra Užičanin, Amirova sestra

Fotografija je vratila stara sjećanja na teško vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Justine, kako je tebi izgledalo to djetinjstvo djece rata u tvojim očima?

Bio sam zabrinut za njih, bio sam zabrinut za Amira, znao sam da nije iz Visokog i počeo sam razmišljati o svoj toj djeci. Ne možeš, a da ne uporediš to sa životom na koji si navikao. Fasciniralo me je kako najmnaje stvari koje mi u Kanadi naprimjer uzimamo zdravo za gotovo. Kao naprimjer slatkiš ili igračka. Fasciniran sam da vidim kako ih to usrećuje i želio sam im samo pružiti što je više moguće“, rekao je Justin Frye, kanadski vojni veteran.

Dječak sa slike, Amir Bajramović, danas je ponosni otac, živi u Švedskoj, i mašta o momentu ponovnog susret a s prijateljem koji mu je davne 1994. godine pružao podršku.

Nadam se da ćemo se sresti na ljeto u Bosni da svom prijatelju pokažem svoj dom, Visoko i svoju zemlju koja je prelijepa. Želim da ti pokažem i svoj rodni grad, svoju Banja Luku, najljepši grad na svijetu. Nadam se da ćemo se vidjeti na ljeto“, kazao je Amir Bajramović, “dječak sa slike”.

Justin dodaje: “Najvažnije mi je da smo se pronašli i da možemo da nastavimo ovo prijateljstvo. Ali, isto tako možemo raditi zajedno da ovu šansu koju imamo da širimo sreću u svijetu i da damo do znanja svima da je ljubav moguća bez obzira na geografiju, bez obzira odakle si.”

Susret uz ogradu, no ovoga puta, na istoj strani.