Trebinje: Obilježeno 25 godina od smrti Srđana Aleksića

Vijesti 27. jan 201812:46 > 12:47
Anadolija

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća uz evociranje sjećanja na grobu Srđana Aleksića u Trebinju danas je obilježena 25. godišnjica tragične smrti hrabrog mladića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića i hrabrim činom postao sinonim ljudske humanosti u široj regiji.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je naglasio kako je važna poruka sjećanja na Srđana Aleksića da ljudi pobjeđuju.

“Imamo i žal i tugu, a postoje trenuci kada možemo da kažemo da ljudska djela nikada ne zastarijevaju. Da će se veličati i da će biti trajna obaveza i grada i bilo koje vlasti da obilježava na dostojan način emocije i uspomene na takve ljude kao što je bio Srđan“, poručio je sa Srđanovog groba gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Srđanov otac Rade Aleksić ističe kako je nekome vjerojatno prošlo brzo, ali njemu je polako.

“Svake godine podsjeća me ovaj dan na nedaću koja me zadesila što sam izgubio sina. Ali, danas kažem nije vrijeme da žalimo Srđana kao izgubljenog momka, već da slavimo pobjedu čovjeka i da se izdignemo iznad svih sitnih potreba i da budemo ljudi“, kroz suze je rekao Rade Aleksić na sinovom grobu.

 Buru emocija dodatno je povećao trenutak kada mu je lik Srđana Aleksića uklesan u ploču jablaničkog granita uručio Ozren Islamović u ime Udruženja antifašista iz Jablanice.

“Drago mi je da će sve ovo što je Srđan uradio živjeti uz nas i da će ostati budućim generacijama kao jedan putokaz na ovim prostorima humanosti i ljudskosti da ima nade za ove buduće generacije“, kazao je Islamović.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici na Savindan 1993. godine od posljedica udaraca zadobivenih 21. siječnja te godine u centru Trebinja od rezervista Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Također, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promovira zajedništvo među mladima.

U veljači/februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva. 11. srpnja/jula 2013. po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a od 2016. godine Srđanovo ime nosi i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski redatelj Srđan Golubović snimio je film Krugovi inspiriran događajem koji govori o posljedicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila koji je Bošnjak. Radio televizija Srbije 2007. godine snima i emitira dokumentarni film Srđo, o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište Slovo, postavlja predstavu Epilog o Srđanu.

U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija