OHR: Glorificiranje ratnih zločinaca uvreda za žrtve

Vijesti 31. jan 201815:31 > 15:35
N1

Na redovnoj sjednici Skupštine Kantona 10, održanoj u ponedjeljak u Tomislavgradu, usvojena je deklaracija koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu te o činu samoubistva generala Slobodana Praljka.

Među ostalim, u Deklaraciji se navodi da hrvatski zastupnici u Skupštini ističu da “HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom obrane hrvatskih područja” dok za Haški sud kažu “da je svojim odlukama pokazao da mu nije stalo do mira, pomirenja, a najmanje do istine”.

“Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata”, stoji uz ostalo u usvojenoj deklaraciji za koju je Klub Bošnjaka povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Time se ova odluka upućuje na Ustavni sud FBiH koji će dati konačan sud spada li ta odluka u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Deklaracija je, inače, na prijedlog kluba Hrvata naknadno uvrštena u dnevni red Skupštine.

“Ured visokog predstavnika poziva sve u Bosni i Hercegovini da poštuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i da se suzdrže od njihovog politiziranja. Glorificiranje ratnih zločinaca predstavlja uvredu za žrtve koje zaslužuju da počivaju u miru. Istina i pravda su polazna osnova za put ka pomirenju i boljoj budućnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine”, naveli su za N1 iz OHR-a.