Deklaracija: Trećim entitetom protiv kalifata u srcu Evrope

Vijesti 31. jan 201817:33 > 19:39
N1/Ilustracija

Deklaracija koju je u ponedjeljak na prijedlog Kluba Hrvata usvojila Skupština Kantona 10, a koja se odnosi na tzv. Herceg-Bosnu i koja negira hašku presudu u slučaju Prlić i drugi, izazvala je brojne reakcije. Klub Bošnjaka upotrijebio je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Naknadno uvrštena i usvojena tačka dnevnog reda na sjednici Skupštine Kantona 10, a koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu te o činu samoubistva Slobodana Praljka, razlog je novog razdora koalicijskih partnera u vlasti.

“Presude hrvatskoj šestorki su samo pokušaj završetka protuhrvatske i protupravne politike, potpomognute sve jačom težnjom bošnjačkog korpusa u Federaciji da se od Federacije, ako ne i od čitave BiH, stvori bošnjačko-islamski kalifat u srcu Europe. Na samom početku osamostaljenja BiH je hrvatski narod stao pred jugoslavensko komunističke tenkove, za vrijeme rata se organizirao i obranio kroz Hrvatsku Zajednicu Herceg Bosnu, a danas će krenuti u borbu za političku i institucionalnu neovisnost i slobodu”, stoji u tekstu Deklaracije.

Iz Kluba Hrvata u Skupštini Kantona 10 danas nisu željeli govoriti o ovoj Deklaraciji, međutim iz Kluba Bošnjaka povukli su pitanje vitalnog nacionalnog interesa, pa se time ova odluka upućuje na Ustavni sud.

Zastupnici SDA u Skupštini Kantona 10 Deklaraciju nazivaju skandaloznom. Sadrži, kažu, brojne optužbe na račun bošnjačkog naroda te otvorene prijetnje destabilizacijom BiH.

“Neke poruke kroz tu Deklaraciju su apsolutno neumjesne, jer tvrdnja da Bošnjaci žele kalifat unutar srca Evrope u sadašnje vrijeme. To je sigurno jedna neugodna poruka s kojom se niko neće složiti”, ističe Sead Hadžijahić, predsjednik KO SDA.

Iz Američke ambasade u BiH poručuju, podrška presuđenim ratnim zločincima je neprihvatljiva:

“Neprihvatljivo je temeljiti političke platforme na presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera.”

Iz OHR-a pozivaju na poštivanje presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te na suzdržavanje od njenog politiziranja. Sličnog stava je šef delegacije EU u BiH.

“Glorificiranje ratnih zločinaca predstavlja uvredu za žrtve koje zaslužuju da počivaju u miru. Istina i pravda su polazna osnova za put ka pomirenju i boljoj budućnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju OHR-a.

“Mi ne komentiramo sa svoje strane presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ili bilo šta što je vezano za te presude. Najjednostavnije rečeno mi poštujemo odluke svih sudova”, poručuje šef Delegcije EU u BiH, Lars-Guner Wigemark.

Deklaracijom se pozivaju hrvatski kantoni i predstavnici da odlučno počnu ostvarivati hrvatsko pravo na treći entitet, kao jedini pravno politički okvir opstanka Hrvata u BiH.

No svoj epilog Deklaracija će dobit na Ustavnom sudu Federacije BiH, koji će odlučiti spada li ta odluka u listu vitalnih nacionalnih interesa.