U Novom Gradu nema struje, problemi i u Bihaću zbog snijega

Vijesti 06. feb 201509:39 > 09:44
N1

Upaljen je narandžasti meteoalarm za BiH zbog intenzivnih padavina koje su zahvatile sjeverozapadne dijelove Bosne.

N1
N1
N1

Snijeg je počeo padati u većim dijelovima Krajine i otežan je saobraćaj. Bihać i Cazin su osvanuli pod snježnim pokrivačem. Veliki broj đaka se nije došao u školu u Bihaću zbog snijega.

Na teritoriji Novog Grada/Bosanskog Novog zbog snijega su bez napajanja električnom energijom tri dalekovoda. Veliki dio seoskih područja je bez struje, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS.

 Za ista ta područja ne saobraća lokalni javni prevoz. Visina novog snijega u nižim područjima ove općine je 15 cm, u višim predjelima dostiže i 30 cm.  

Saobraćaj se odvija veoma otežano.  

Kompletno područje Krupe na Uni je bez električne energije, a nanosi na putevima otežavaju saobraćaj u ovoj podgrmečkoj opštini.

 Na pojedinim mjestima nanosi snijega su visine do pola metra

U općini Sokolac, zbog planiranih radova na dalekovodu, danas će nekoliko sati bez električne energije biti pet naselja.

Zbog vode i dalje je, na teritoriji Trebinja, neprohodan put za Velju Goru. Snježni nanosi još uvijek čine neprohodnim putnu komunikaciju Nevesinje – Kalinovik preko Morina.

Sve rijeke u RS imaju vodostaj ispod kote redovne odbrane od poplave bez obzira što ima variranja u nivoima njihovih vodotoka.

Republička uprava civilne zaštite izvršava svoje zadatke sa pažnjom na nepovoljne meteorološke uslove.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i snijegom. Obilnije padavine u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i u Krajini. Poslije podne u Hercegovini postepen prestanak padavina. U Bosni u područjima gdje pada kiša, padom temperature zraka, preći će u snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 12 °C.

U Sarajevu oblačno sa kišom i susnježicom, koji će preći u snijeg. Najviša temperatura zraka do 3 °C.

Biometeorološke prilike i dalje su loše. Mada će temperature zraka biti pozitivne, povećana oblačnost i padavine uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Moguće su reakcije na vrijeme poput glavobolje, razdražljivosti i nesanice.