VKBI: Uspostavljen Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća

Vijesti 03. feb 201820:14 > 20:16
VKBI

Nakon potpisanog Protokola o o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća od 23. decembra 2017. godine, danas je u prostorijama VKBI u Sarajevu, održana konstituirajuća sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Tom prilikom donesena odluka o imenovanju članova Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, navodi se u saopštenju Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Današnjom odlukom stvorili su se svi preduslovi za otpočinjanje institucinalne saradnje VKBI, BNV-a i BV-a, navodi se u saopštenju.

U Ured su imenovani:
Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca /Bosna i Hercegovina/, prof.dr. Nedžad Mulabegović, član Ureda.
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara /R Srbija/, Sulejman dr. Ugljanin, član
Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsad Džudžević, član,
Esad Džudžo /ispred BNV/, član Ureda,
Alisa Đogović-Murić, /ispred BV u CG/, članica Ureda,
Emir Zlatar /ispred VKBI/, član Ureda

Prof. dr. Nedžad Mulabegović obavljaće funkciju predsjedavajućeg Ureda do donošenja Poslovnika o radu Ureda.

U informaciji za medije stoji da je na konstituirajućoj sjednici donešen je zaključak kojim su se Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori obavezali da finansiraju, u 2018. i 2019. godini, izradu IX i X toma, višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića.

Kako navode, na ovaj način će kapitalni leksikografski projekat višetomnog Rječnika bosanskoj jezika ući u zadnju trećinu realizacije, jer će ostati još pet tomova da se kompletira Rječnik.