Bivši borci i radnici Hidrogradnje prijete štrajkom glađu

Vijesti 05. feb 201818:18 > 19:12
N1

Bivši radnici firme Hidrogradnja najavili su da će početi štrajk glađu zbog neisplaćenih plata. Paralelno, borci koji gotovo devet mjeseci borave pored Vlade FBiH mogli bi u prinudni štrajk glađu. Radnike Hidrogradnje niko od nadležnih danas nije primio na sastanak.

“Ne tražimo ništa što nismo zaradili”, navode radnici Hidrogradnje ispred Vlade Federacije BiH. Njih nešto više od stotinu, protestovali su zahtjevajući sastanak sa nadležnim iz vlade.

“Zahtjevi su vrlo jednostavni – kao i protekla 72 dana. Od nas bivših radnika Hidrogradnja ima 270 penzionera sa neuvezanim stažom, kao i ostali koji su otpušteni, nemaju staž”, kaže Amela Kazić, bivša radnica Hidrogradnje.

A osim uvezivanja staža, zahtjevaju i isplatu zaostalih plata i otpremnine. Preživljavati dalje – kažu, ne mogu.

“Kako ćemo preživljavati? 580 ljudi poslati na biro, ne dat nam otpremnine, ne platiti doprinose, ne platiti nam 8 stečajnih plata. I šta da pričamo? Plus ostale plate koje duguju”, ističe Safundžija Senad, bivši radnik Hidrogradnje.

Dva puta su u okviru skupa blokirali saobraćaj na nekoliko minuta – kako bi, kako navode, izvršili pritisak i postigli da ih nadležni iz Vlade saslušaju.

Za danas, bezuspješno.

“Bez obzira što prebacuju loptici jedni na druge, gospodin Novalić i gospodin stečajni upravnik moraju sjesti zajedno i dogovoriti ovo. Pa nismo mi s Marsa pali, mi smo, ponovno ponavljam, vlasništvo Vlade Federacije 67 posto”, podsjeća Meho Šabanović, predstavnik radnika Hidogradnje.

Samo stotinu metara dalje – u boračkom kampu, borci na ivici štrajka glađu. Od Vlade FBiH danas zatražili lijekove i hranu.

“Ako se ne ispune naša tri zahtjeva, ovo što smo rekli, za lijekove hranu i ovo, mi ćemo stupiti u štrajk. Iza desetog najavljujemo i radikalne mjere”, tvrdi Amir Sultan, bivši borac.

Od štrajka glađu, blokada saobraćaja i drugih mjera neće se suzdržavati ni bivši radnici Hidrogradnje – ako sastanak s nadležnima ne bude održan sutra, navode oni.

“I kako ću živjet? Da ti sto maraka i čekaj tri mjeseca da ti da dvjesto maraka. Ovo je bruka i sramota za državu”, poručuje Safundžija Senad, bivši radnik Hidrogradnje.