U Mostaru se okupljaju najbolji nefrolozi zemalja Mediterana

Vijesti 07. feb 201818:38 > 18:40
N1

Četvrti Mediteranski nefrološki kongres održati će se od 20. do 22. aprila u Mostaru. Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja iz ove oblasti medicine, koji se održava u našoj zemlji i okuplja najeminentnije nefrologe zemalja Mediterana.

Predavanja će održati istaknuti stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Italije, Turske, Grčke, Albanije, Španije, Crne Gore, Tunisa, Slovenije, Libije i Alžira.

Predsjednica Kongresa je prof.dr.Halima Resić (Sarajevo), predsjednica Mediteranskog udruženja nefrologa je prof.dr.Ayse Balat (Turska), te je predsjednica Naučnog odbora Kongresa, prof.dr.Enisa Mešić (Tuzla).

Predavanja će tretirati teme iz oblasti transplantacione medicine, dijalize i nefrologije, što je od neprocjenjivog značaja za nefrologe u BiH, jer će se obrađivati svi problemi i izazovi sa kojima se ljekari susreću u svakodnevnom radu.

Naučni i Organizacioni odbor Kongresa uradio je sve pripreme za održavanje ovog značajnog događaja, te su delegirane teme birane u skladu sa postojećim nefrološkim, transplantacionim i dijaliznim problemima i tokovima.

U okviru sesija neizostavan je interaktivni dio, u kojem će učesnici međusobno razmjeniti postojeća iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju.

S obzirom na porast dijaliznih pacijenata u BiH, Kongres je od neprocjenjivog značaja za razvoj ove grane medicine u našoj zemlji.

O izuzetno kvalitetnom naučnom programu govori podatak da Evropsko i Svjetsko udruzenje nefrologa podržavaju ovaj Kongres, što je veliko priznanje Udruženju nefrologa BiH.

Mediteranski nefrološki kongres odličan je primjer izuzetno uspješne saradnje Mediteranskih zemalja, te prevazilazi sve postojeće geografske granice, saopćeno je iz Udruženja nefrologa u BiH.