Brojne reakcije na usvajanje "Twitter zakona"

Vijesti 06. feb 201514:07 > 14:12
N1

Ne stišavaju se reakcije domaćih nevladinih organizacija i drugih međunarodnih institucija, nakon što je u Narodnoj skupštini Republike Srpske u svojen Zakon o javnom redu i miru, u kojem se kao javno mjesto tretiraju i društvene mreže.

Reagirali su OSCE i Human Rights Watch, kao i američka ambsada u BiH.  Iz OSCE-a tvrde da se ovim zakonom utire put zakonskim ograničenjima slobode izražavanja i medija na internetu. Američka ambasada izrazila je također svoju zabrinutost te su naveli da je ovaj zakon posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH.

I brojni svjetski mediji prenose vijest o usvajanju ovog zakona, koji je danas komentirao i predsjdenik RS-a Milorad Dodik. Kazao je kako nikakvog ograničenja slobode govora nema, ali da se mora znati da se ne može zloupotrijebiti ništa, pa ni bilo koji oblik komunikacije.

U međuvremenu su i aktivni “tviteraši” na svoj način odlučili da kažu šta misle o tome, pa  na društvenim mrežama pišu samo pohvale o vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj.

Više u Dnevniku u 19 sati.