Demantij: Bosić, Džaferović i Krišto neće dobiti nova vozila

Vijesti 06. feb 201515:33 > 15:41
Anadolija

Sektor za odnose s javnošću Sekretarijata PSBiH uputio je demantij povodom vijesti u Dnevnom avazu kako će članovi Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, Borjana Krišto i Mladen Bosić dobiti nove službene automobile Passat.

Demantij prenosimo u cjelosti.

VEZANE VIJESTI

“Nije tačno da je nabavka automobila za potrebe Parlamentarne skupština BiH ‘prva značajnija odluka proizašla nakon konstituisanja Predstavničkog doma’ kako je u tekstu napisao autor iz “Dnevnog avaza”. Tačno je, naime, da je Odluku o nabavci automobila u skladu sa usvojenim Zakonom o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu na osnovu Plana javnih nabavki za prošlu, 2014. godinu, Kolegij Sekretarijata PSBiH donio dana 7. marta 2014. godine, dakle punih devet mjeseci prije uspostave novog saziva Predstavničkog doma. Obavještenje o nabavci novih vozila objavljeno je 17.11.2014. godine, ispravka Obavještenja 24.11.2014. godine, dakle također prije uspostave novog Predstavničkog doma i njegovog ruklovodstva.

Netačno je, dalje, da su novi automobili namijenjeni članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH niti postoji bilo kakva Odluka koja to predviđa. Tačno je, naime, da se vozila u Parlamentarnoj skupštini nabavljaju isključivo radi obnove dotrajalih osnovnih sredstava i za potrebe obavljanja osnovnih funkcija PSBiH. Lako provjerljiva istina je i da za sada ne samo da ne postoji bilo kakav zahtjev da se novijim zamijene vozila sa kojima trenutno raspolažu kabineti članova Kolegija Predstavničkog doma kao što je lako doznati i da niti jedna služba ili radno tijelo Parlamentarne skupštine BiH nije raspravljalo ili donijelo bilo kakvu odluku o namjeni novih vozila.

S obzirom da je tekstom “Džaferoviću, Bosiću i Krišto novi passati” sugerisana rastrošnost Kolegija Predstavničkog doma, korektno je javnost upoznati sa činjenicom da novo rukovodstvo ovog Doma od samog stupanja na dužnost vodi računa o mjerama štednje. Po preuzimanju funkcija, primjera radi, sva tri člana Kolegija Predstavničkog doma su se zbog smanjenja troškova odrekli prava na stalnu policijsku zaštitu koje im po zakonu pripada, a ukoliko novinari imaju potrebu da saznaju više informacije i o nekim drugim potezima kojima se nastoje ostvariti značajne uštede, dovoljno je da nam se obrate.

U brojnim relevantnim istraživanjima i izvještajima, Parlamentarna skupština BiH slovi za najtransparentniju instituciju državne vlasti. Nije se desilo da bilo koji pojedinac ili novinar nije u zakonom propisanom roku dobio informacije koje traži i koje smo mu po Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH obavezni dostaviti. Stoga vas i ovom prilikom pozivamo da nam se obratite i tražite informacije i podatke kako se ne bi dešavalo da se javnosti plasiraju paušalne, netačne ili neprovjerene informacije.”