Kozar: Dodik izgleda pravi paralelnu vojsku od policije u RS

Vijesti 13. feb 201818:06 > 18:12
N1

Milorad Dodik izgleda pravi paralelnu vojsku od policije u RS, kazao je za N1 vojno-politički analitičar Đuro Kozar gostujući u Danu uživo.

“Ja se stvarno pitam zašto će Ministarstvu unutrašnjih poslova RS toliko automatskih pušaka. Pretpostavljam da su to kalašnjikovi budući da RS ima dobre veze sa Moskvom. U nomenklaturi specijalnih jedinica su duge cijevi. Sada u MUP-u RS imamo dvije specijalne jedinice, jedna je za podršku a druga je antiteroristička jedinica. To je u vrh glave 300 ljudi. Šta će njima 2.500 pušaka? Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik je rekao da 8.000 treba da se naoruža policajaca u RS sa dugim cijevima”, kazao je Kozar za N1.

Da li bi građani BiH trebali biti zabrinuti?

“Trebali bi. U tekstu Guradiana vidi se da se stvara neravnoteža u naoružanju policijskih snaga. Mi inače imamo puno policijskih agencija, sad se stvara neravnoteža, puno je 2.500 pušaka. To je skoro jedna manja brigada u vojci. Šta radi Dodik? On izgleda pravi paralelnu vojsku od policije u RS. Čini mi se da želi da imitira srbijansku žandarmeriju koja je formacija vojnog i policijskog tipa”, naveo je Kozar.

Kako je naveo, u Banjaluci već postoji regularna državna vojska.

“Ne znam zašto sada to treba gospodinu Dodiku, kakve rizike očekuje. On kaže da to naoružanje kupuje da bi modernizirao policijske snage. On to pravda borbom protiv terorizma, ne znam na koji terorizam misli u BiH. Sve što se događa u FBiH oni u RS preuveličavaju. Međutim, meni je nešto drugo ovdje palo u oči. Kaže da modernizira policijske snage da bi sačuvao mir i sigurnost, i onda dodaje bezbjednost i suverenitet Republike Srpske. Nije RS država da bi joj se trebao suverenitet čuvati policijskim snagama. To radi vojska. Mi u Banjaluci imamo komandu za podršku, strategijsku formaciju, imamo šestu brigadu pješadije. Dodik smatra da ta vojska ne uživa njegov ugled”, naveo je Kozar za N1.