Hadžibajrić i Pećanac ujedinili stranke: Zajedno na izbore

Vijesti 14. feb 201812:20 > 12:23
Faktor.ba

Nezavisna bosanskohercegovačka lista NBL i Socijaldemokratska unija BiH SDU na predstojećim općim izborima nastupit će zajedno.

Rečeno je to na današnjoj pres-konferenciji na kojoj su predsjednici Nezavisne bosanskohercegovačke liste NBL i Socijaldemokratske unije BiH SDU Ibrahim Hadžibajrić i Nermin Pećanac potpisali Sporazum o procesu ujedinjenja ovih političkih partija, piše Faktor.ba

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je ovo prvi put u FBiH da se ovako nešto dešava od 1996. godine.

Pokazujemo da se i na drugačiji način može organizovati politički život bez sujeta i bez riječi “ja pa ja”. Prvi put od 1996. godine došlo je do ujedinjavanja političkih partija koje će na izborima biti oponenti aktuelnoj vlasti“, rekao je Hadžibajrić.

Kazao je da je u razgovoru sa Nerminom Pećancem prije nekoliko mjeseci došao do zaključka da se objedinjavanjem SDU-a i NDL-a može pokazati i ostalim političkim partijama kojima je stvarni interes Bosna i Hercegovina da nema nikakvih sujeta, te da se neke stvari moraju “prelomiti preko koljena”.

Na predstojećim izborima nastupit ćemo jedinstveno pod nazivom Nezavisne bosanskohercegovačke liste. Možda ovo bude i jedna inicijalna kapisla i za ostale da malo dođemo pameti i da pokušamo neke stvari ujediniti, jer se nalazimo u poprilično teškoj situaciji pogotovo kada se radi o politikama i interesima određenih političkih partija koje godinama egzistiraju na području BiH i spriječavaju da zdrave, nove snage dođu do izražaja. Predstoji težak period do izbora svim političkim subjektima koji ovu državu osjećaju u svom srcu“, rekao je Hadžibajrić.

Nermin Pećanac je kazao da liste i imena ljudi na listama nisu bitne, već da je bitno ujedinjenje.

Najveći moj uspjeh u politici je taj kada mi je Nijaz Duraković rekao da sam njegov najbolji učenik, to mi jako puno znači. To govorim iz razloga što je on na kongresu SDU 2009. godine kazao da je jedini način da se suprotstavimo nacionalizmu objedinjavanjemi to ne samo ljevice nego svih onih koji drugačije misle. Svi mnogo pričaju o tome, puna su im usta objedinjavanja, ali ovo je prvi put da dođe do toga. Da nam liste nisu bitne, da nam nije bitno ko će biti predsjednik, osim ciljeva za koje se borimo a to su borba protiv korupcije, kriminala, socijalna pravda, ravnopravnost, demokratija…Pozivamo sve druge da nam se pridruže, sve probosanske stranke pozivamo da zajedno nastupimo, bez ikakve sujete. Samo jaka alternativa može suzbiti ovo što se dešava“, izjavio je Pećanac.

Na pitanje da li to znači da će se SDU u potpunosti ugasiti, Pećanac je pojasnio da će SDU ostati u životu formalno-pravno, samo dok ova stranka ne završi svoje započete obaveze.

Ovo nije koalicija već objedinjavanje. Kada SDU završi svoj proces neće je više biti, a sada moramo završiti neke svoje obaveze i stvari. Nećemo stati zato što prijave protiv komunalnih preduzeća još nisu procesuirane. Ovu državu neće srušiti ništa osim institucionalnog kriminala, nažalost po tome smo na prvom mjestu. Mi ćemo se boriti protiv toga i zajedno smo u tome jači. Ako iskreno mislimo onda imamo šansu“, naglasio je Pećanac.