Reakcije na nabavku oružja MUP-a RS: Previše, tek početak…

Vijesti 14. feb 201819:06 > 15. feb 2018 10:52
N1

Bivša kasarna u banjalučkoj četvrti Zalužani od 4. aprila postaje kamp za obuku MUP-a Republike Srpske.

To za neke, možda, ne bi bilo sporno, da formiranje kampa ne prati i odluka vlasti u Banjaluci o nabavci 2.500 komada dugih cijevi za pripadnike Specijalne policije. Oružje će biti kupljeno od Zastava oružja iz Kragujevca. Resorni ministar, Dragan Lukač, kaže da je riječ o zakonitoj nabavci oružja, jer je postojeće zastarilo.

“U skladu sa našim planom i programom smo ušli u obnavljanje naoružanja, i odlučili da nabavimo 2.500 pušaka.”

“Želim da kažem da je ovo tek prva količina koja će biti nabavljena. Policiji RS je bilo zabranjeno 20 godina da nabavlja oružje, i zato nam se i dogodilo u Zvorniku da terorista upadne u policijsku stanicu i ubije policajca, i dvojicu rani”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ne tumače svi odluku o kupovini dugih cijevi na isti način kao Lukač i Dodik.

Đuro Kozar – vojno-politički analitičar je izjavio: “Puno je 2.500 pušaka, to je skoro jedna brigada u vojsci. Dodik pravi paralelnu vojsku od policije u RS.”

I ne samo to. Dio javnosti je alarmiran zbog navoda da će specijalce Republike Srpske, obučavati Rusi.

MUP RS i predstavnici Ruske Federacije potpisali su ranije Memoradnum o saradnji kada je riječ o borbi protiv internacionalnog kriminala i terorizma. U MUP-su to ovako obrazložili:

“Memorandum je izraz prepoznate potrebe potpisnica za čvršćom saradnjom i ostvarivanja direktnog kontakta u oblasti suzbijanja i borbe protiv transnacionalnog kriminala i najtežih krivičnih djela, a sve u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava i sloboda građana Republike Srpske i Ruske Federacije.”

No, nakon istupa ministra Lukača – preokret – specijalce će obučavati Amerikanci.

“Znate da smo 43 čovjeka uveli u Specijalnu jedinicu. I mislim da ćemo uskoro ući u njihovu obuku upravo sa američkim specijalcima”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS.

Na različite kvalifikacije o naoružavanju MUP-a Republike Srpske, u OSCE-u oprezni:

“Očekujemo da će u narednih nekoliko dana biti dostupno više informacija. I nadamo se da će to doprinijeti boljem obrazloženju o tome zašto je to urađeno”, ocijenio je Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Znatno konkretniji je penzionsani general avijacije Blagoje Grahovac.

“Ne bojte se rata. Rata biti neće. To što se svakog momenta gradi ratna hipnoza, nemojte se ni toga plašiti. To radi politička elita koja je proizašla iz ratnih partija ili nasljednica ratnih partija. Oni drugog načina da opstanu na pozicijama nemaju, osim podizanja ratnih tenzija i homogenizovanjem svog etnosa.”

Prema pravilima IPTF-a, svaka policijska stanica u BiH može imati 10% dugih cijevi od ukupnog broja policajaca, čega se, prema navodima direktora FUP-a, pridržava Federacija.

Naspram 2.500 dugih cijevi u Republici Srpskoj, MUP Kantona Sarajevo 2015. nabavio je 70 komada. Iz MUP-a Županije Posavske su nam potvrdili da posjeduju 244 pištolja, i tek 17 dugih cijevi. Granična policija BiH je prije tri godine opremljena s dodatnih 30 automatskih pušaka.