Nanić: Garantiram građanima da neće ostati bez putovnica

Vijesti 16. feb 201818:05 > 19:51
N1

Samo nekoliko dana nakon što je Ured za razmatranje žalbi odbio žalbu francuske kompanije Gemalto na tendersku dokumentaciju za tiskanje knjižica za putovnice, ova kompanija ponovo se žalila. I dok se čeka nova odluka URŽ-a postavlja se pitanje može li ova žalba dovesti u pitanje izdavanje putovnica od 22. ožujka, kada ističe ugovor.

I dok ističu posljednji dani jednogodišnjeg ugovora s tvrkom Muhlbauer, stari – novi ponuđač još nije formalno pravno dobio posao. Nakon prvobitne žalbe francuske kompanije Gemalta, kao zainteresiranog kandidata, a koja se žalila na tekst tenderske dokumentacije koju je Ured za žalbe odbacio – ova kompanija se ponovno žalila sada na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente poručuje: ova kompanija nema status ponuditelja i ovdje je u pitanju samo procesno pravna pretpostavka valjanosti Žalbe za koju vjeruje da će URŽ odbiti. U međuvremenu, Povjerenstvo za javne nabavke agencije je donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja, u ovom slučaju to je ponovno kompanija Muhlbauer koja je prema riječima direktora ispunjava sve uvjete i imala je skoro duplo jeftiniju ponudu od druge njemačke kompanije Veridos. Iako jednogodišnji ugovor ističe 22. ožujka, direktor IDDEEA-e garantuje građanima kako neće ostati bez putovnica.

“Komisija za javne nabavke je donijela odluku o izboru najboljeg ponuditelja. Mi sada čekamo zakonski moratori na zaključenje ugovora koji je 15 dana i nakon toga pristupit ćemo zaključenjue ugovora sa najpovoljnim ponuđačem Muhlbauerom, nakon čega ćemo staviti točku na i. To znači da građani neće ostati bez putnih isprava”, poručuje Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

Kako tvrdi direktor IDDEEA-e istekao je rok za podnošenje žalbe na odluku Povjerenstva te prema njegovim informacijama tvrtka Veridos, koja se natjecala s Muhlbauerom nije podnijela žalbu na odabir. Prema ovom tenderu, četverogodišnji posao propisan zakonom je vrijedan 25 milijuna i 641 tisuća maraka bez PDV-a. Iz Udruge građana Tender upozoravaju da je cijeli problem oko nabavke knjižica za putovnice upravo u činjenici da se u procesu preferira i sve pogoduje jednoj kompaniji – Muhlbauer, što direktor IDDEEA-e odbacuje.

“Ne postoji objektivni razlog, ali postoji subjektivni. Svi i opozicija i pozicija žele da ostane ovaj ponuđač, veliki je interes kapitala i očito je da je riječ o korupciji”, tvrdi Igor Vukajlović, UG Tender.

Inače Afera pasoši već dugi niz godina svako malo ispliva na površinu. Afera je to koju su obilježili odlasci direktora što zbog navodne bolesti, što zbog drugih razloga. Afera u kojoj je zbog sumnje na višemilijunske zlouporabe i nezakonitosti Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu, a još 2016. uhićen i bivši direktor Siniša Macan. Predmet je to o čijem se ishodu i tijeku danas jako malo zna.