Gutić: Mirsad Kukić je siva eminencija SDA već 25 godina

Vijesti 19. feb 201818:01 > 18:05
Detektor.ba

Mirsad Kukić je siva eminencija SDA već 25 godina. Zašto su ga držali, treba pitati one koji su upravljali Strankom demokratske akcije od 2000. do 2010. odnosno 2014. godine, rekao je za N1 smijenjeni premijer TK Bego Gutić.

Gutić ističe da ne osjeća nikakvu srdžbu niti se osjeća poraženo jer je smijenjen sa premijerske funkcije, zbog toga što je, kako kaže, bio na čelu najbolje Vlade Tuzlanskog kantona iza koje su javni, vidljivi i mjerljivi dokazi koji se mogu analizirati i porediti.

Aktuelna dešavanja vidi kao politički revanšizam Mirsada Kukića nakon što je smijenjen sa pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDA.

Kako ste sada shvatili ko je Mirsad Kukić ili zašto ga je SDA “držala”?

Mirsad Kukić je neko ko je siva eminencija SDA već 25 godina. Zašto su ga držali treba pitati one koji su upravljali SDA od 2000. do 2010. odnosno 2014. godine. Kukić je u tom periodu politički ojačao. Trenutna garnitura koja vodi SDA je pokazala hrabrost da se uhvati u koštac sa problemima unutar SDA, sa problemima ljudi koji opterećuju SDA, koji imaju kriminalni dosije i SDA je pokazala da ima snage i hrabrosti da ukloni te ljudi, odnosno da pročisti SDA. Mislim da smo to uradili na vrijeme i da ćemo imati vremena da se pripremimo za izborni proces“, izjavio je Gutić za N1.

Bivši premijer TK Bego Gutić ističe da nikada nije čuo da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović negirao Kukićev dokazani kriminal, ali da nije imao adekvatnu političku moć unutar SDA da se obračuna sa Kukićem.

Nisam čuo da je negirao bilo koji takav navod. Mirsad Kukić je osuđen na 18 mjeseci zatvora dok je obnašao funkciju direktora RMU Banovići zbog zlouptorebe položaja. Bakir Izetbegović nije imao adekvatnu političku moć dok je predsjednik SDA bio rahmetli Sulejman Tihić. Mirsad Kukić je bio lojalan Tihiću“, dodao je Gutić.

N1

Da li se Sulejman Tihić trebao obračunati sa Mirsadom Kukićem?

Vrijeme je bilo da se sa Kukićem obračuna u trenutku kada je osuđen na zatvorsku kaznu. Niko ko je pravosnažno osuđen ne može obnašati visoke javne funkcije. Postoji presumpcija nevinosti. Imali smo presudu da je kriv, da je izdržao kaznu i tu je trebalo stvar presjeći“, mišljenja je Gutić.

Gutić je ponovio da je izabran 2015. godine za premijera TK, iako je u dva navrata odbijao tu funkciju.

Nakon više razgovora, među kojima i sa Mirsadom Kukićem i Fazlićem prihvatio sam. Bilo je prognoza da je ovo Vlada koja je žrtvovana, ali nakon tri godine smo pokazali da smo spososbni i kadri da se nosimo sa problemima u TK.”

Podsjetimo, na hitnoj sjednici Skupštine TK smijenjena je Vlada TK, sve zbog sukoba dvije struje unutar SDA – jedna na čelu sa Begom Gutićem, a druge na čelu sa Mirsadom Kukićem, nedavno smijenjenim predsjednikom KO SDA Tuzla.