"Nisam tražio mandat od SDA, samo nisam htio anarhiju u TK"

Vijesti 20. feb 201812:12 > 12:17
N1

Jakub Suljkanović, novoizabrani premijer Tuzlanskog Kantona je na pres-konferenciji poručio da će postupiti po odluci Ustavnog suda FBiH.

Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona u saopćenju za javnost upozorio je, kako navode, novu neustavno imenovanu Vladu TK da njen rad u narednom periodu može donijeti nesagledive posljedice po građane Tuzlanskog kantona, te da svi oni koji budu učestvovali u njenom radu i donošenju odluka mogu krivično odgovarati.

“Na 47. hitnoj sjednici Skupštine TK, premijer TK podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti donesenih odluka, odnosno smjenu Vlade TK koja nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH, Ustavom Tuzlanskog kantona i Poslovnikom o radu Skupštine TK”, navodi se u saopćenju povjereništva KO SDA TK.

Upozoravaju “neustavnu Vladu TK da svi akti koji budu doneseni u narednom periodu neće biti u skladu sa Ustavom FBiH, Ustavom TK, te da svi oni koji budu učestvovali u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka mogu biti odgovorni u skladu sa zakonima FBiH i TK”.

“To su procesne radnje koje će se voditi pred sudskim instancama. Postoji rješenje za takve situacije. Dešavalo se da se pred Ustavnim sudom donesu rješenja, a u praksi se ne mogu naći. Postupit će se po njima. Tvrdim da je većina stabilna – i nema problema po rad Vlade”, izjavio je Suljkanović u odgovoru na pitanje reporterke N1 Adise Imamović. 

On je dobio premijersku stolicu – ali je ostao bez pozicije u stranci SDA, šta ‘sutra’ kada sve prođe?

“Ja mogu kazati, kao profesionalac, od 27 godina poslovnog života – nikada nisam tražio niti dobio mandat od SDA. Ovu poziciju sam prihvatio nakon insistiranja, a razlog je samo da se ne uvede anarhija u TK. Da nije formirana ova Vlada, u TK bio bio haos”, poručio je novoizabrani premijer Tuzlanskog Kantona.