TK: Dok traju optužbe, iznosi se prljavi veš SDA

Vijesti 20. feb 201816:13 > 19:01
N1

U prvom obraćanju nakon preuzimanje funkcije, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, poručio je građanima da nemaju razloga da brinu.

Stabilnost Kantona je prioritet, posebno finansijska. S druge strane Kantonalni odbor SDA upozorava novoformiranu, kako kažu, neustavnu Vladu da sve buduće odluke mogu imati nesagledive posljedice.

Vlada ima podršku skupštinske većine – za razliku od prethodne na čijem čelu je bio Bego Gutić. Poručuje novi premijer Suljkanović. Ne brine ga što je ostao bez članske kartice u SDA – kaže, razmislit će da li će se žaliti. Cilj je očuvati stabilnost Kantona do izbora 2018.

Prihvatio sam se pozicije premijera samo da se potpuna nestabilnost I anarhija ne uvedu u TK, vjerujte nakon ovoga što se desilo da nije formirana ova Vlada sa ovom većinom zaista bi bio u TK haos. Prethodna vlada na čelu s Gutićem nije više imala prohodnost prema Skupštini“, rekao je Jakub Suljkanović, premijer TK.

Ali zvanični organi SDA upozoravaju – podnesen je zahtjev za ocjenu Ustavnosti smjene prethodne Vlade. Svi akti koje Suljkanović donese – mogu biti mimo Ustava Federacije i Kantona. Mimo zakona. A provodioci odluka bi mogli krivično odgovarati.

Smjena premijera je strateški važno pitanje za Stranku demokratske akcije i oni nisu imali odobrenje, oni nisu imali zvaničan stav viših organa konkretno Predsjedništva SDA. Također u Banovićima dobar dio građana je pod nekom vrstom pritiska uslovljeni, ucijenjeni…“, rekao je Bego Gutić, bivši premijer TK.

Dok mu je stranačka sudbina u rukama gradačačkog povjereništva – novi, stari ministar unutrašnjih poslova, Husein Topčagić, sinoć u posjeti Banovićima. Da provjeri situaciju, nakon, kako kaže, bacanje bobme na klub QM u vlasništvu Mirsada Kukića.

Mislim da se situacija smirila da damo na neki način, pružimo I pošaljemo poruku ne samo građanima Banovića nego I građanima TK da će ova Vlada raditi na sigurnosti svih građana. Mi ćemo nadam se uskoro otkriti počinioce ovog čina I dalje procesuirati“, kazao je Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Iz opozicionog SDP-a kažu – dvije su mogućnosti. Isceniran napad. Ili istinski sukob dvije struje. Kukićeve I Gutićeve. U oba slučaja – strahuju za sigurnost.

Čega je mene tu također strah da se taj njihov interpersonalni sukob ili sukob unutar dvije struje SDA ne reflektuje obično na nekoga trećeg jer za krivicu I što su ovi smijenjeni I što ovi dobijaju eksplozivne naprave moguće da će oni vrlo lahko to usmjeriti ka opoziciji prema SDP-u“, rekao je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP Tuzla.

Dok traju optužbe. Iznosi se prljavi veš. Nova Vlada bez dva ministra. Gutićevi kažu – po restoranima ih traže. Niko neće. Suljakovićevi tvrde – traže stručne ljude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.