Sir James Everard za N1 o naoružavanju MUP-a RS

Vijesti 22. feb 201816:44 > 16:45
N1

Sir James Everard, operativni komandant operacije EUFOR-a "Althea" i zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (NATO), u ekskluzivnom razgovoru za N1 govoreći o naoružavanju MUP-a RS kazao je da "vidi zašto ovo brine ljude i to je nešto što trebaju i dalje pratiti".

Everard je prvi put u BiH došao 1994. i od tada se više puta vraćao u našu zemlju. Za N1 je prokomentarisao kupovinu 2.500 automatskih pušaka za policiju u RS i separatističke tendencije Milorada Dodika koje izazivaju mnogo zabrinutosti.

“Mislim da je to jako interesantno. Vidjeli ste međunarodnu reakciju u medijima. Bilo je puno pitanja o tome da li je ta nabavka proporcionalna potrebama. Kada to razmotrite, vidite da je sve, naravno, bilo legalno, sve procedure koje je trebalo ispoštovati su ispoštovane, ali vidim zašto ovo brine ljude i to je nešto što trebamo i dalje pratiti”, kazao je Everard za N1.

Dvije i po hiljade pušaka. Zar nije to previše oružja za jedan entitet?

“Pa kao što sam rekao, pitanje je da li je to proporcionalno potrebama. Za jedan entitet. Čini se da se radi o puno oružja. Ja se slažem sa time, ali moram se vratiti na činjenicu da je vladavina prava ispoštovana, da je kupovina obavljena uz znanje svih uključenih strana. Znači mogu razumjeti zašto ovo brine ljude i zato je to nešto što trebamo i dalje pratiti. Ali, slažem se sa admiralom Foggom, svi sa kojima smo razgovarali danas, ne vide da postoji direktna prijetnja sigurnom i stabilnom okruženju, a to je ono zašto smo mi ovdje da podržimo bh. vlasti. I slažem se i ja i mislim da ljudi neće željeti da se vraćaju u prošlost”, kazao je on.

Integralni ekskluzivni intervju sa admiralom Jamesom Foggom, komandantom Savezničke komande združenih snaga u Napulju i Sir Jamesom Everardom, operativnim komandantom operacije EUFOR-a “Althea” i zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (NATO), pogledajte uskoro na N1.