Bosić: Vještačka sukobljavanja oko naziva jezika

Vijesti 27. feb 201813:17 > 13:43
N1

Očekujem da će Ustavni sud iskoristi priliku da pokaže da štiti odredbe Ustava i da obezbijedi jednako tretiranje i prava sva tri konstitutivna naroda, Srba u pet kantona u FBiH, isto kao što je riješeno u Ustavu FBiH i Ustavu BiH, rekao je Mladen Bosić član SDS-a i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Bosić je podsjetio da je na prošloj sjednici propala inicijativa jer su protiv nje glasali predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu.

Na pitanje da li će učiniti nešto po pitanju položaja Bošnjaka i jezika u RS, Bosić je odgovorio:

Koliko znam u RS je to pitanje naziva jezika u Ustavu RS riješeno tako što se kaže da su zvanični jezici u RS jezici kojim govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Zbog ovih vještačkih sukobljavanja oko naziva jezika takva je formulacija u Ustavu RS. Ja govorim srpskim, bošnjačkim jezikom govore Bošnjaci, ali nemam ništa protiv da svako svoj jezik zove kako misli da treba i da mu u dokumentima stoji naziv njegovog jezika. Ja sam liberalan po tom pitanju.”

Bosić je kazao da srpski jezik nije spomenut u pet kantona u FBiH.

Tražim da se uvede, pa makar da se zove “jezik kojim govori srpski narod”“, kazao je Bosić.

On je istakao da ovo pitanje nije pokrenuto ranije jer u parlamentima kantona nije bilo političke volje da se pitanje riješi.

Mislim da nema ni danas spremnosti, vidjeli smo da je propao pokušaj nedavno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.