Marušić: Snage usmjeriti prema zgradama SDA, SBB-a i HDZ-a

Vijesti 01. mar 201811:25 > 11:41
N1

Jučerašnji dan je oslikao i identificirao glavnog krivca za nepriznavanje prava u FBiH Armije BiH i HVO-a. To je SDA, ali se ne mogu abolirati ni SBB i HDZ. Najvažnije je da smo identificirali krivca, izjavio je za N1 Vlado Marušić iz Udruženja 'Zaboravljeni branitelji ZHK'.

Marušić je kazao da su bivši borci sve vrijeme bili u koordinaciji, a do blokade je došlo samo zbog toga što predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić nije htio zakazati sjednicu jučer do 10 sati, iako je imao zahtjeve tri stranke i zahtjeve demobilisanih boraca.

Nismo tražili da se nešto usvoji ili ne, već da se sjednica zakaže. Zbog toga su ljudi blokirali puteve.”

Na pitanje zašto su borci jutros odblokirali ceste, Marušić je odgovorio: “Na Vogošćanskoj petlji bilo je nepodnošljivo hladno i naši branitelji imajući razumijevanja i za putnike u kolonama su odblokirali taj dio. Na Bradini specijalne snage policije su krenule prema braniteljima i tu je odblokirano. Oko Zenice se blokada držala do jutros, a još je blokiran put kod Tuzle. Mislim da će i to tokom dana biti deblokirano“, kazao je Marušić.

Marušić je kazao da je sinoćnja vanredna press konferencije Vlade FBiH pokazala sljedeće:

“Na vanrednoj konferenciji za novinare Vlade FBiH bili su premijer Fadil Novalić iz SDA, Salko Bukvarević iz SDA, Šerif Patković iz SDA i Edin Mušić iz SDA. Zar nije logično da se pojave predstavnici tri koalicijske stranke i vlast, iz SBB-a i HDZ-a? Vanredno je stanje. Međutim pojavljuju se četiri čovjeka i tumače cijelu blokadu FBiH čime su potvrdili ono što znamo, kako oni odlučuju.”

Na pitanje koji će biti sljedeći potez bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a, naš sagovornik odgovara:

SDA je glavni krivac, ali ne možemo abolirati ni SBB ni HDZ. Zbog toga ćemo djelovati prema zgradi HDZ-a u Mostaru, a pripadnici Armije BiH prema zgradi SDA i SBB-a. To je naša jedina prilika i jedini put.

Šta podrazumijeva djelovanje prema zgradama stranaka?

Tu su središnjice stranaka i od njih ćemo tražiti odgovor zašto nam ne daju prava. Tu su krivci. SBB i HDZ su krivi zbog nemoći koju pokazuju svaki dan. Sve snage i kapacitete treba usmjeriti prema zgradama vladajućih stranaka.

Marušić ističe da će taj prijedlog uputiti podružnicama, a zatim će biti održani sastanci Armije i HVO-a te će na konačnom sastanku biti odlučeni naredni koraci.

Našli smo dijagnozu, našli smo bolest. Sada ćemo tražiti lijek. Blokada njih do konačnog ispunjena naših zahtjeva je rješenje. Nije dobro blokirati granične prijelaze jer ispaštaju ljudi, iako neki misle drugačije. Ono jučer je očaj branitelja koji gladuju. Ali SDA nema empatije ni za branitelje ni za obične ljude.”

Marušić je dodao da se bivšim borcima nije javio niko od predstavnika političkih stranaka.

Mi nismo ničiji eksponati. Mene to ne interesira. Mene niko ne može nagovoriti na nešto. Mi tražimo zakazivanje sjednice, a ko će je zakazati – ne interesuje me.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.