Izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela

Vijesti 09. mar 201813:06 > 13:11
N1

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH danas će obaviti intervjue sa preostalim kandidatima za direktora i zamjenike direktora Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH , te zamjenika Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Na konkurs se prijavilo 20 kandidata, među njima jedna je žena. Neki od njih su konkurirali na više pozicija, a među kandidatima ima i onih koji su trenutno na pozicijama koje se biraju.

Recimo za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela kandidat je aktuelni direktor Mirsad Vilić, a za novi mandat direktora Granične policije BiH prijavio se i aktuelni direktor Zoran Galić.

Aktuelni zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević, također na toj poziciji želi biti i u naredne četiri godine.

Ostali kandidati za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su Jasmin Gogić, Semir Šut, Ensad Korman i Amra Aljić. Svi su trenutno uposlenici policijskih agencija.

Nakon što se završe svi intervjui sa prijavljenim kandidatima Nezavisni odbor će napraviti listu najuspješnijih koja će biti dostavljena Ministarstvu sigurnosti BiH.

Državni ministar sigurnosti će tu rang listu uputiti Vijeću ministara BiH, koje potom imenuje čelnike policijskih agencija. Imenovanja se očekuju do kraja mjeseca.

Četverogodišnji mandat aktuelnim direktorima policijskih agencija u BiH i njihovim zamjenicima ističe u aprilu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.